Etelä-Pohjanmaan hamekankaan hinta

Minulta silloin tällöin kysytään Etelä-Pohjanmaan kansallispuvun hamekankaan tai sen materiaalien hintaa. (Rakkaalla lapsella on monta nimeä: tämä kansallispuku tunnetaan myös Härmän, Härmän-Isonkyrön seudun ja jopa Keski-Pohjanmaan kansallispuvun nimillä.) Sama hame on myös Peräseinäjoen kansallispuvussa.

Hamekangas on uusi, pitkä,
ryhdikäs, tiivis.
Se kestää äidiltä tyttärelle.

Kerron tässä artikkelissa mistä tämän komean flammuhameen hinta muodostuu nyt kirjoittaessa keväällä 2019. Voit tilata minulta valmiin hamekankaan, kaikki langat tai pelkät flammulangat, lankojen sidonnat tai pelkän värjäyksen – palvelen tarpeesi mukaan. Hintoihin sisältyy 24 % arvonlisävero.

Olen aiemmin kutonut tämän hamekankaan, mistä voit lukea tästä artikkelista. Napsin tuosta artikkelista kuvituksen tähän juttuun.

Tarkistettu hamekangas

Kudon hamekankaan esikuvaansa vastaavaksi tarkistetun Etelä-Pohjanmaan kansallispuvun kudontaohjeella. Sen mukaan metrin leveää parkkumihamekangasta tarvitaan noin 2,6 metriä, etuosassa on erivärinen osuus ja vyötärökaitale kudotaan pellava-musta -raidalliseksi palttinaksi. Hamekankaassa vuorottelevat punaiset ja flammuraidat.

Loimilanka on puuvillaa. Kudelankana on yksisäikeinen karstavillalanka tex 84 (ei pehmeä ohut kampavillalanka kuten tarkistamattomassa kansallispukumallissa).

Etelä-Pohjanmaan naisen kansallispuku, käsinkudottu parkkumi, flammu, peräseinäjoen naisen kansallispuku
Hameen vyötärökaitaletta vasemmalla alhaalla.

Langat

Loimilankana on pellavanvärinen puuvillalanka tex 28×2, jonka kustannus tässä hamekankaassa on noin 20 euroa.

Kudelankoja on kahdeksaa eriväristä, joista yksivärisiä ovat punainen, punaruskea, vihreä, vaaleanpunainen ja keltainen. Lisäksi on kuutta flammulankaa: kahdella erilaisella sidonnalla vihreä-mustaa, samoin kaksi kelta-mustaa ja kaksi vaaleanpuna-mustaa. Brage84-karstavillalankaa on varattava kuteeksi yhteen hameeseen noin 1 kg, jonka kustannus on 200 euroa.

Etelä-Pohjanmaan naisen kansallispuku, käsinkudottu parkkumi, flammu, peräseinäjoen naisen kansallispuku
Kuvan alaosassa näkyy hameen eri värinen etuosa.

Kudelankojen värjääminen

Tätä artikkelia kirjoittaessani kudelangoista vain punainen on valmiiksi värjättynä Brage84-langoissa. Niinpä punaruskea, vihreä, vaaleanpunainen, keltainen ja flammujen vaaleanpunainen värjätään käsin. Niihin aikaa menee arviolta 15 tuntia.

Seuraavaksi flammulangat (vihreä, keltainen ja vaaleanpunainen) vyyhdetään ja sidotaan jokainen väri kahteen eri sidontaan. Sidon flammulangat n. 30 gramman vyyhdeille, jotta sidonnasta tulee tarkka. Yhden Etelä-Pohjanmaan hamekankaan flammulankojen vyyhteämiseen ja sitomiseen kuluu aikaa arviolta 17 tuntia.

Sen jälkeen sidotut langavyyhdit värjätään mustiksi ja työaikaa siihen menee kolme tuntia. Flammuvyyhtien sidontojen purkamiseen kulunee arviolta vajaa neljä tuntia.

Etelä-Pohjanmaan naisen kansallispuku, käsinkudottu parkkumi, flammu, peräseinäjoen naisen kansallispuku
Pöytäliinako? Ei vaan hamekangas osittain: koko pituus ei mahtunut tuvan pöydälle.

Yhteenveto materiaalikuluista

 • raakalankojen hinta 220 €
 • kudelankojen vyyhteäminen ja sitominen 520 €
 • lankojen värjääminen 540 €
 • sidontojen purkaminen 120 €
 • yhteensä 1400 €

Hamekankaan valmistaminen

Lankojen kuivuttua pääsen maalaamaan kangasta eli kutomaan. Sukkulaa ei voi vain heittää flammuosioissa. Flammutäplien kohdistaminen vie aikaa. Alla olevan kuvan flammuraidoitus on 15 cm pitkä ja kudoin sitä n. 3 tuntia.

Etelä-Pohjanmaan naisen kansallispuku, käsinkudottu parkkumi, flammu, peräseinäjoen naisen kansallispuku
Kangas puissa kännykkäkameralla kuvaten.

Kutomisen jälkeen viimeistelen kankaan haluamallasi tavalla.
Viimeistelyt vaikuttavat kankaan tuntuun ja mahdolliseen kutistumiseen:

 1. ei kastelua: kangas on hyvin jämäkkä, mutta saattaa kutistua vesipesussa,
 2. sumutus: ei menetetä ryhtiä, mutta saadaan langat relaksoitumaan,
 3. kastelu ja kankaan kuivattaminen: kankaasta tulee laskeutuvampi, muttei sen pitäisi kutistua vesipesussa.

Viimeistelty kangas on ompeluvalmis. Kankaan valmistamiseen mennee aikaa reilut 30 tuntia.

Kankaan valmistamisen kustannus 1000 euroa.

Hamekankaan kokonaiskustannus

 • materiaalikulut 1400 €
 • kankaan valmistaminen 1000 €
 • yhteensä 2400 €

Voit tilata minulta valmiin hamekankaan,
kaikki langat tai pelkät flammulangat,
lankojen sidonnat tai pelkän värjäyksen
– palvelen tarpeesi mukaan.

Mitä saat kun tilaat työn minulta?

Lajulan kangastupa, kansallispukuvalmistaja

Hamekangas on uusi, pitkä, ryhdikäs, tiivis. Se kestää äidiltä tyttärelle. Se on kudottu kangaspuissa käsin tarkoin valituista materiaaleista: eurooppalaisen kehräämön puuvillaloimeen norjalaisella ohuella karstavillalla. Villalanka on suurimmaksi osaksi värjätty Suomessa käsityömäisesti siten, ettei ympäristöön ole päässyt haitallisia aineita. Työllistät minut noin kahdeksi työviikoksi.

Voit tilata minulta osan: esimerkiksi flammulangat tai kankaan kutomisen.

Hinnat sisältävät 24 % arvonlisäveroa ja palkkani saan materiaali- ja sivukulujen (mm. eläke- ja vakuutusmaksut) jälkeen.

Hameen esikuva

Tutustu Finnassa hameen esikuvaan, joka on KM:KE A 7108 Peräseinäjoelta:

”Hame, punapohjainen ja pystyraitainen. Hameessa on toistuvat raitaryhmät 17 cm päässä toisistaan, joissa on musta-vihreä ja musta-vaaleanpuna-vihreä flammuraita. Flammut muodostavat raitoihin ruutukuvioita. Hame on ommeltu yhdestä kappaleesta. Kangas on laskostettu vyötärölle noin laskosvälillä 0.7 cm. Edessä on 20 cm pitkä halkio, joka kiinnitetään hakasella. Vyötärö on kantattu 1 cm leveäksi.”

3 kommenttia artikkeliin ”Etelä-Pohjanmaan hamekankaan hinta

 1. Satu Karjalaine sanoo:

  en yleensä tilaa keneltäkään hamekankaita, mutta olisi kiva oppia se itse tekemään ja voisin taas pitää vuoden tauon ja olla mukana missä on kansantanhuja ja siihen liittyvää musiikkia, siinä sivussa jos joku opettaa voisin kokeilla miten tuo kaunis kangas kudotaan, en osaa mitään, mutta olen askarrellut, muutenkin haluan rihkamakulttuurista nyt takaisin sinne missä on käsityöperinne, itse jouduin lähtemään työn perään kun oli aika sitä opetella ja työt vienyt alueelle, joissa on Ikea, Hemtex, mutta voisin nyt kääntää suuntaan, joka paikkaan sopeudun, itse hamekankaani ostan ja teen, en notkukenenkään rinnnalla, koruni hankin itse, olen tehnyt niin tähänkin asti ja teen jatkossakin, kun nuo rakkaudet niin kovasti romuttavat, niin linee opittava ihan yksin taas pärjäämään, mutta jos oppia saa ihminen jolla ei ole käsityökoulutusta niin kaikkeen aina heittäydyn mukaan, jos jossain vielä kansantanhuja tanssitaan soriasti niin aina tulen mukaan, kunhan hyväksytään omana itsenäni,

 2. Satu Karjalaine sanoo:

  kyllä tuon ompelen miellelläni jos joku sen opettaa, en ole kokeillut eiköhän tuo onnistu jos joku kerran sen näyttää,mielelläni tekisin sen omassa rauhassa…

Haluatko kommentoida? Kirjoita viestisi tähän.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.