Kansallispuvun hamekankaan pesuohje

Tämä ohje pätee puolivillaiseen kansallispuvun hamekankaaseen, joka on kudottu villalla joko puuvilla- tai pellavaloimeen. Ota siis huomioon villan hoito-ohjeet. Paneudu myös vanhan kansallispuvun pesu, hoito ja säilytys -ohjeisiin Suomen käsityön museon www-sivuilla.

ilmajoen kansallispuku, käsinkudottu, hamekangas
Ilmajoen kansallispuvun hamekangas on puolivillainen raitakangas.

Älä pese vaatetta kuin vasta viimeisenä keinona. Väärin tehty pesu pilaa vaatteen! Puhdista tahrat paikallisesti.

Kansallispuvun hame lumihankeen

Varminta on puhdistaa hame talvella pakkaslumikylvyssä. Vie hame jäähtymään ulos pakkasilmaan. Kun se on jäähtynyt niin, ettei lumi sula kankaaseen kiinni, laske hame puhtaaseen hankeen ja hiero siihen lunta. Harjaa laskosten pohjat pölystä ja lopuksi harjaa lumi pois hameesta. Tuo ripustimessa kuivumaan sisälle.

Vesipesuohje

Mikäli aiot vesipestä hameesi, testaa ennen pesua kankaan värien kesto. Kastele värillistä kohtaa (vaatteen saumanvarassa tai muussa huomaamattomassa paikassa) pesuaineliuoksella ja imeytä tätä kohtaa painon alla 15 – 30 min ajan käyttäen kankaan molemmin puolin esim. valkoista talouspaperia. Jos väriä irtoaa, se näkyy talouspapereissa – älä silloin vesipese kangasta.

Mikäli peset kankaan, voit käyttää näitä ohjeita omalla vastuullasi.

Villatuote on varminta pestä käsin. Ole varovainen. Villakuidun pinnassa on suomuja, jotka aukenevat villan kastuessa. Villa vanuu, huopuu, jos kosteaa villaa hangataan, sillä kuidun suomut takertuvat toisiinsa. Vanumista tapahtuu etenkin jos tuotteen pesee liian kuumassa vedessä, pesuaine on emäksinen ja/tai jos pesussa tapahtuu lämpötilan äkkinäisiä muutoksia (kuumasta kylmään).

  1. Käytä tasalämpöistä, haaleaa (30–40 °C) vettä ja isoa vesiastiaa (esim. saavi, vanna).
  2. Liuota pesuaine veteen. Pesuaineeksi sopivat villan ja silkin pesuun tarkoitetut neutraalit (hieno)pesuaineet (esim. Erisan nestemäinen, Ecover villa- ja hienopesuaine, Ole Hyvä -hienopesuaine, Sonett villan ja silkinpesuaine, Marseille-saippua, pesupähkinät). Villa ei siedä klooripitoisia pesu- ja valkaisuaineita. Tahrojen poistoon sopii sappisaippua, jota voit laittaa kosten kankaan tahran päälle vaikuttamaan ennen pesua.
  3. Upota kostea kangas pesuveteen ja anna sen imeä itseensä tarpeeksi vettä. Pese varovasti puserrellen, älä väännä, hankaa äläkä nostele kangasta (venymävaara). Älä liota.
  4. Huuhtele kangas haaleissa, tasalämpöisissä vesissä, kunnes huuhteluvesi on kirkasta – muista yhä varovainen käsittely. Voit lisätä huuhteluaineeksi viimeiseen huuhteluveteen etikkaa (tavallinen väkiviinaetikka sopii): etikka kiinnittää värejä, estää kellastumista ja happamoittaa kuitua.
  5. Pesun jälkeen voit kylvettää kankaan lanoliinissa ja palauttaa villalle luontaista rasvaa: tee pesualtaaseen lanoliini-vesi -seos ja kun seos on kädenlämpöinen, upota kangas siihen n. tunniksi. Lanoliinikäsittely parantaa kankaan kosteudenhylkimiskykyä ja helpottaa puhdistamista.
  6. Puristele kankaasta varovasti ylimääräinen vesi pois (älä väännä).
  7. Imeytä ylimääräinen vesi pyyhkeen sisässä kangasta puristellen.
  8. Kun kangas on vielä kostea, höyrytä se märän silitysharson läpi nurjalta puolelta. Silitysraudassa voi olla höyry päällä ja lämpötila voi olla kuumin jos silitysraudan ja kankaan nurjan puolen välissä on märkä kangas.
  9. Anna kankaan kuivua ilmavasti itsekseen höyrytyksen jälkeen.

Haluatko kommentoida? Kirjoita viestisi tähän.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.