DIY nyöri

Kansallispukujen pukemiseen tarvitaan usein nyörejä. Niillä suljetaan mm. paitojen rannekkeita ja liivejä ja niitä tarvitaan päähineisiin.

Nyöri valmistetaan esimerkiksi kiertämällä lankoja. Hyvin usein nyöri on napakka pellavainen.

dav

Vas. napakka pellavanyöri, oik. löyhäkierteinen pellavanyöri.

Teen näissä kuvissa kierretyn nyörin Hämeen naisen (tytön) tarkistetun kansallispuvun liiviin. Nyöri saa olla vahva, koska se kulkee tinaisten maljujen kautta.

Tiivistetysti nyöri tehdään näin: Ota tarvittava määrä lankoja, kierrä niitä ja taita kierretty lankanippu kahtia. Leivo nyöri tiukemmaksi kosteana käsien välissä.

Lanka ja pituus

Käytän tähän nyöriin kaksisäikeistä valkaisematonta pellavalankaa, joka vastaa vahvuudeltaan suunnilleen Bockens 50/2 -nypläyslankaa.

Kierretyn nyörin kutistumiseen on varattava pituutta reilusti (tässä esimerkissäni 2,5-kertaisesti). Kutistumiseen vaikuttavat käytetty lanka ja nyöriin tehty kierteisyys.

Mittaan kahdeksan kertaa 220 cm siten, että lankanipun toiseen päähän muodostuu neljä ehjää lenkkiä ja toiseen päähän kolme lenkkiä ja kaksi langanpäätä. Tämän toisen pään solmin hevosenhäntäsolmulla tiukasti.

Jos käytät ohuempaa lankaa, lisää lankalukua. Vastaavasti vähempi lankamäärä riittää jos käyttämäsi lanka on paksumpaa.

Apuvälineet

Käytän apuvälineinä ovenkahvaa ja kynää. Joku käyttää ompelukoneen alalangan puolauslaitetta, joku ehkä porakonetta. Myös puolison, lapsen tai kaverin voi pyytää avuksi pyörittämään lankanipun toista päätä. ❤ Pujotan lankanipun lenkkipään ovenkahvaan ja solmupään kynään.

Kynä pyörii kuin helikopterin propelli. Annan sormella vauhtia ja lankanippuun kertyy kierrettä.

Kiertäminen

Kierrettä saa tehdä niin pitkään, kunnes lankanipusta tulee kova, ehkä hieman muhkurainen ja se vapaalle päästyään pyrkii kiertymään kaksinkerroin. Tässä vaiheessa on kuitenkin tärkeää pitää lankoja napakasti käsissä eikä antaa niille löysää.

Nyörinpujotusneula

Jos nyöri tulee sijoittumaan vaatteeseen, johon sitä pujotetaan aina pukiessa ahtaiden reikien kautta, siihen voi viimeistään tässä vaiheessa lisätä nyörinpujotusneulan. Pujota nyörineula lankanippuun ja vedä se keskelle pituutta. Nyörinpujotusneuloja saa ostettua Soja Murron Puodista.

Langasta nyöriksi

Kun kierrettä on tarpeeksi, taitan lankanipun keskeltä kahtia ja vapautan taitteelta (päät yhä kiinni ovenkahvassa ja kynässä). Tykkään vapauttaa muutama senttimetri kerrallaan, jotta nyöri kiertyy tasaisesti. Kun koko nyöri on kiertynyt, pidän alkuperäisistä päistä yhä napakasti kiinni ja solmin ne hevosenhäntäsolmulla.

Jos nyörinpujotusneula olisi hommassa mukana, se keikkuisi valmiin nyörin toisessa päässä.

sojanneula

Nyörinpujotusneulalla pujotetaan nyöri punospistoreikien läpi. Kuva: Soja Murto.

Viimeistely

Tämän jälkeen pellavanyöri kastellaan ja leivotaan tasaiseksi vaikkapa kämmenien välissä ahkerasti rullaten. Nyöri jätetään kuivumaan.

Valmis nyöri

Tekemäni nyöri on pituudeltaan n. 90 cm (aloittaessa lankanipun pituus oli 220 cm eli valmis nyöri on siitä pituudesta 40 %).

Haluatko kommentoida? Kirjoita viestisi tähän.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.