Kansallispuvun hoito-ohje

Kansallispuku lie arvokkain juhlapukumme ja se sopii kaikkiin juhliin. Kansallispukukeskuksen sivuilta löydät kansallispuvun käyttöohjeet. Huollathan kansallispukusi juhlaa ennen ja juhlan jälkeen. Kansallispukukeskus kehottaakin:

Huolellisuus ja asiaan paneutuminen kannattaa, sillä puvun mahdollinen käyttöönotto myöhemmin on helpompaa. Hyvin säilytetty puku ei vaurioidu, joten sen arvokin säilyy.

Vanhalle kansallispuvulle on laadittu hoito-ohjeet Suomen käsityön museon konservointikeskuksessa. Pukuvanhusta kannattaa huoltaa hellin ottein.

Mutta kuinkas se nuorempi kansallispuku laitetaan juhlakuntoon? Olet saattanut saada pukusi mukana sen hoito-ohjeet, mutta ellet lue tästä vinkit ja linkit päästä varpaisiin.

Ammattilaisten yhteystietoja löydät Facebookin Kansallispuku – Folkdräkt -ryhmän tiedostoista tai Suomen kansallispukukeskuksesta. Voit myös ottaa minuun yhteyttä niin selvitän pukusi osalle sopivan huoltopaikan.

Päähine

Päähine on kansallispuvun kruunu. Esikuvien aikaan aikuiset eivät kulkeneet pää paljaana.

kokkolap

Kokkolan seudun naisen liinalakki on tärkätty kauniisti muotoonsa. Kuva Suomen käsityön museon Suomalainen kansallispuku -näyttelystä.

Tytön päähine

Nauhat. Jos vanhat silkkinauhat ovat menneet huonoon kuntoon, osta kangaskaupasta uutta nauhaa. Jos ei löydy silkkiä, osta ns. satiininauhaa. Nauhan pituus on päänympärys + solmu + selässä riippuvat nauhan päät.

Säppäli, pinteli, sykerö. Huollata ammattilaisella.

Naisen päähine

Tanu, tykkimyssy, huntu, sorokka, natsi jne. Tykkimyssyjen pitsit, tanut ja hunnut tärkätään oikeaan muotoonsa. Huollata ammattilaisella.

Pojan ja miehen päähine

Neulottu päähine. Pese käsin materiaalin hoito-ohjeiden mukaisesti.

Kairalakki, lippalakki, huopalääppä, silinterihattu jne. Huollata ammattilaisella.

Pellavaiset ja puuvillaiset osat (esim. paita, esiliina, palttinainen huivi, savolainen röijypuku)

Hikitahroja kainaloissa, karjalanpaistin lientä esiliinalla… ei ei, juhlavaate on oltava puhdas! Pese paita ja paitakankainen esiliina mielellään joka käyttökerran jälkeen. Älä silitä pesemätöntä vaatetta, sillä lika palaa kankaaseen kiinni! Varminta on pestä käsin. Älä linkoa, vaan pusertele vesi pois kankaasta. Katso norjalainen Facebook-video kansallispuvun paidan käsinpesusta.

Mikäli vaatteessa on irrotettavia kirjailuja tai värillisiä pitsejä, jätä ne pois pesusta. Mikäli ne ovat kiinteästi paidassa, kysy neuvoa ammattilaiselta.

Tärkkää paita, esiliina ja paitakankainen huivi: kätevää se on tehdä pesun yhteydessä. En lakkaa kehumasta Sojan myymää tärkkiä, joten suosittelen sitä erinomaisine kansallispuvun huoltoon sopivine käyttöohjeineen. Tuo tärkki on hajuton. Voit laittaa pesun jälkeen vielä lisätujauksen tärkkiä paidan kaulukseen ja hihansuihin. Tärkki vähentää kankaan rypistymistä.

Säilytä vaate pesun jälkeen ruttuisena, koska silitetty kangas kellastuu. Silitä päivä-pari ennen käyttöä, jotta kangas ehtii varmasti kuivua eikä rypisty kun vedät vaatteen päällesi. Silitä vaatteessa olevat laskokset silitysraudan kärjällä laskoksen pohjaan asti; älä tee vaatteeseen litteitä taitteita.

Pesuohje pellavalla/puuvillalla kirjotulle (ohje Facebookin Kansallispuku – Folkdräkt -ryhmässä)

Pellavakankaan hoito-ohje

Puuvillakankaan hoito-ohje

Kansallispuvun paidan silitys DIY

Kansallispuvun paidan puhdistus ja silitys

Keittovalkaisu (ohje Facebookin Kansallispuku – Folkdräkt -ryhmässä)

säkyläp

Rouvalla Säkylästä on paita, huivi ja esiliina pellavaa tai puolipellavaa. Kuva Suomen käsityön museon Suomalainen kansallispuku -näyttelystä.

Villaiset ja puolivillaiset osat (esim. liivi, röijy, hame, housut)

Älä pese vaatetta kuin vasta viimeisenä keinona. Väärin tehty pesu pilaa vaatteen!

Tuuleta vaatetta. Villakuidun pinnassa olevat suomut avautuvat ja päästävät lian irti kosteassa. Siis pelkkä kostea ilma puhdistaa. Se myös voi poistaa kankaaseen säilytyksessä tulleita ruttuja.

Älä kastele vetopoimutettua hametta, jollainen on esimerkiksi Kaukolan, Hiitolan ja Joutsenon esikuvia vastaavissa kansallispuvuissa, jotta poimutus ei katoa. Huollata ammattilaisella.

Anna talvella vaatteelle lumipesu.

Villaisten pesu (ohje Facebookin Kansallispuku – Folkdräkt -ryhmässä)

Villakankaan hoito-ohje

lavansaarelaisetp

Lavansaarelainen tyttö ja mies juhlavaatteissaan. Kuva Suomen käsityön museon Suomalainen kansallispuku -näyttelystä.

Silkkiset osat (esim. esiliina, huivi)

Silkkiä ei saa säilyttää likaisena, mutta peseminen voi olla pulmallista. Värinkesto vesipesussa ei saata olla paras. Kysy neuvoa tai huollata vaate ammattilaisella.

Tuuleta silkkistä vaatetta. Älä säilytä sitä terävillä taitoksilla, sillä kangas tulee murtumaan rikki terävistä taitekohdista; silkki itse itseään syö, sanotaan.

Huivin voi säilyttää parhaiten putken ympäri rullattuna.

Silitä puhdas silkkinen vaate ennen juhlaa.

Alushame (pellavaa tai puuvillaa)

Älä pese turhaan, jotta hame ei menetä ryhtiään. Tuuleta raikkaaksi. Pese materiaalin mukaisin ohjein. Voit tärkätä pellavaisen/puuvillaisen alushameen pesun yhteydessä.

Pellavakankaan hoito-ohje

Puuvillakankaan hoito-ohje

Sukat

Villaiset sukat

Käsinpesu n. 30-asteisessa vedessä neutraalilla pesuaineella. Vältä lämpötilan muutoksia ja hankaamista huopumisen estämiseksi. Kuivaa tasolla varjossa. Ks. villakankaan hoito-ohje.

Puuvillaiset tai pellavaiset sukat

Pese käytön jälkeen materiaalin mukaisin ohjein.

Pellavakankaan hoito-ohje

Puuvillakankaan hoito-ohje

Taskut, nauhat, nyörit

Puhdista tasku materiaalin hoito-ohjeiden mukaan.

Eihän puvun osaa kiinnittävä nauha repsota? Tarvitsetko kokonaan uuden?

Mikäli vaatteen nyöri on kulunut, valmista uusi näillä ohjeilla tai tilaa ammattilaiselta.

Korut, vyöt

Huollata ammattilaisella.

korutp

Levyriipus ja helysolki Suomen käsityön museon Suomalainen kansallispuku -näyttelystä.

Jalkineet

Eihän saumat repsota mistään? Onko pohjat kunnossa? Kenkäplankkia mustille kengille, kenties väritöntä rasvaa värjäämättömästä nahasta valmistetuille. Käytä kengät tarvittaessa suutarilla. Säilytä kengät lesti tuettuna esim. sikkipaperipalloilla pölyltä suojattuina omassa laatikossaan.