Kirjoitin aiemmin artikkelin pirtanauhoista. Pirtanauhaa voi kutoa ainakin nauhapirralla, niisipirralla, kangaspuilla ja papelolla. Esittelen tässä papelovaihtoehdon. Silloin välineiksi riittää lanka, sileä keppi tai putki ja jokin lyöntiväline (esim. puinen veitsi, viivotin).
Aluksi muutama linkki:
- Käsityönurkka: kansanomaiset nauhat – pirtanauha
- Inspiraato on mottomme: Niisinauha ja niisivyö
- Uusiksi meni! Niisinauha
- Punomo.fi: johdanto nauhoihin
- Inspiraato on mottomme -kanavan videosarja pirtanauhan valmistamisesta aina luomisesta nauhapirtaan pistelemiseen ja kutomiseen eri tavoilla, tässä ensimmäinen osa ”Loimen pituus”.
Etsi Omnian blogiartikkelista kuva papelolla kutomisesta. Kurkkaa Turun Käspaikkakerholaisten papelointikurssiin.
Tekniikkaan on kuulemma opastettu kirjassa Eesti kirivööd (Piia Rand, kustantaja Saara Kirjastus 2016), jota en ole vielä kirjahyllyyni hankkinut.
No niin, aloitetaanpa.
Välineet
- Lankaa. Useampisäikeinen puuvilla- tai kampavillalanka voi olla ensikertalaiselle hyvä valinta loimilangaksi. Lisäksi esim. kalalankaa niisilangaksi.
- Lyöntiväline: viivotin, puinen veitsi, käpy tai sukkula.
- Keppi tai putki eli papelo, jonka halkaisija muodostaa luonnollisen viriön eli loimilankojen aukon, johon kude pujotetaan. Kepin on syytä olla sileä, jotta loimilangat pääsevät kulkemaan sen pinnalla. Itselläni on käytössä tällainen lankarullan pohja:

Lankarullan pohja, jolla on paksuutta vajaa 2 cm ja pituutta vähän alle 15 cm.
Suunnitelma nauhalle
Se sinun on mietittävä. Luontiohjeita löydät esimerkiksi kansallispukujen työohjeista tai Viivi Merisalon Nauhoja-kirjasta.
Papelolla ja irtoniisillä kudotaan kauniita kuviollisia vironvöitä, joten nekin ovat mahdollisia. Katso esimerkki tästä virolaisesta Nipet-Näpet -ohjelmasta.
Tämän artikkelin kuvissa olevan yksinkertaisen ripsinauhan luontiohje on:
- 2 lankaa punaista
- 4 kertaa: 1 lanka valkoista + 1 lanka punaista
- 7 lankaa valkoista
- 4 kertaa: 1 lanka punaista + 1 lanka valkoista
- 2 l punaista
- yhteensä 27 lankaa
Loimen luominen papelolle
Loimea luodessa jokainen lanka mitataan saman mittaiseksi. Kun kudotaan papelolla, voidaan ottaa papelo jo luodessa mukaan ja loimilangat kestävät sen ympärillä järjestyksessä.
Loimi voidaan luoda ympyränä, kuten tässä Nipet-Näpet -ohjelmassa.
Loimea luodessa joka toinen lanka kierretään papelon ympäri alakautta ja joka toinen yläkautta. Näin:
Tässä kuvassa keskellä on ruskea papelo ja sen ympärillä esimerkkiloimen punaiset ja valkoiset langat:
Kun langat on luotu solmi loimen ja kepin/putken ympärille kiinni haltialanka/-langat, joka varmistaa loimilankojen pysyvyyden paikallaan. Alla olevassa kuvassa haltialanka on pujotettu putken läpi.
Poimi joka toinen loimilanka puuvillaiselle niidelle: niisilangaksi sopii esim. kalalanka. Tällä langalla nostetaan kutoessa papelon alapuolen loimilangat ylös. Yhdistä niidet yläpäästään esim. langalla tai kiinnitä ne pienelle kepille (esim. pakettinappula, jäätelötikku, keppi). Tässä kuvassa niisilankana on käytetty punaista puuvillalankaa:
Solmi loimen pohjukka kiinni vaikkapa ovenkahvaan ja itseäsi lähempänä oleva pohjukka vyötäröllesi. Varmista, että kaikki loimilangat ovat yhtä kireällä. Vedä papelo noin käsivarren päähän itsestäsi. Nyt loimi on kudontavalmis. Tässä näet loimilangat eri puolilta papeloa:


Kutominen
Näissä kuvissa on tämän esimerkkiloimen molemmat viriöt: vasemmalla luonnollinen viriö, oikealla niisillä nostettu viriö:




Ja eikun kutomaan! Siis viriö auki, lyö edellinen kude tiukaksi, pujota kude viriöön, vaihda viriö, lyö edellinen kude tiukaksi jne. Tässä perusripsinauhan kutomisen opastusvideo Inspiraato on mottomme -kanavalta.
Kerrohan jos joku jää epäselväksi niin tarkennan tekstiä ja kuvia.
Valmiita loimia
Luon pirtanauhaloimet ja voin laittaa ne valmiiksi papelolle. Ota yhteyttä!