Puran tässä kirjoituksessa kansallispukukankaan tilaustyön prosessia.
Kun saan kyselyn kankaasta, pyydän Sinua arvioimaan kankaan menekin. Sitä varten Sinun voi olla tarpeen tehdä kokeilukappale vaatteesta, johon tilaat kangasta, tai mitata hamekankaan pituus. Selvitän kankaan vaatiman loimen kudontaohjeesta tai olemassa olevasta kankaasta (esim. liivistä, hameesta, röijystä, huivista). Mikäli minulla ei ole ohjetta, olen yhteydessä puvun myyjään ja ostan ohjeen. Arvioin työaikataulun, johon vaikuttavat mm. muut tilaukset ja työt.
Selvitän kankaaseen ohjeistettujen lankojen saannin. Mikäli loimi- ja kudelangat ovat hankittavissa, arvioin niiden menekin (apuna esim. kudontaohje) ja hinnan. Flammulangat ja muut erityislangat aiheuttavat mahdollisesti pitkän toimitusajan. Saatan tehdä kokeiluja ja tuotekehitystyötä jos tarvittavia lankoja ei ole saatavilla.
Teen Sinulle tarjouksen, jossa erittelen arvioidut materiaalikulut ja kankaan kutomisen osuuden, kerron valmistus- ja luovutusaikataulusta sekä laskutuksesta.
Jos päädyt tilaamaan kankaan laskutan lankojen osuuden varausmaksuna, jota ei palauteta. Itse valmistusprosessi käynnistyy aikaisintaan maksusta. Hankin langat, luon kankaan vaatiman loimen ja rakennan kankaan kangaspuihin.
Tässä vaiheessa olen tehnyt työtä kankaasi valmistamiseksi jo useita tunteja. Jotkin työvaiheet ovat olleet sellaisia, etten ole voinut poistua juurikaan paikalta (esim. loimen luominen) tai sellaisia, että työtä ei ole jaksanut tehdä pitkään yhtäjaksoisesti (esim. niisiminen). Käyn kutomaan: kankaasta riippuen valmista syntyy viidestä senttimetristä muutamaan kymmeneen senttimetriin tunnissa.
Mahdollisissa pulmatilanteissa keskustelen kollegoideni kanssa pyrkimyksenä valmistaa Sinulle laadukas, kestävä ja toimiva kansanomainen kangas. Tarvittaessa neuvottelen kanssasi aikataulupoikkeamista.
Kun tarvittava pituus on kudottu, irrotan kankaan kangaspuista ja viimeistelen kankaan. Joskus viimeistelyksi riittää kankaan päiden huolittelu, jotta kangas ei purkaannu, ja lankojen päätteleminen, toisiin kankaisiin taas tarvitaan erilaisia kastelu- tai huovutuskäsittelyjä. Tarkistan lankojen todellisen menekin.
Kun kangas on viimeistelty ja valmis luovutettavaksi, teen loppulaskun. Siinä tasaan lankojen menekin laskutuksen kankaan kutomisen laskutuksen kanssa, joten maksat vain käytetyistä langoista, työstä ja mahdolliset lähetyskulut. Lähetän Sinulle laskun ja maksun saavuttua luovutan kankaan. Vaihtoehtoisesti lähetän kankaan postiennakkopakettina.
Otathan huomioon, että mittatilauskankaalla ei ole palautusoikeutta.
Joka sana totta. Prosessin kuvaus on täsmällinen ja vaiheet tulevat hyvin esille. Tästä saa käsityksen millaisia työvaiheita kutomiseen liittyy. Lankojen saatavuuden epävarmoina aikoina on hyvä tehdä kokeilujakin.
Mielenkiintoista ja hyvä, kun tuli luettua. Tuosta saa hyvin kuvan siitä, ettei kansallispukukankaan kutominen ole mikään ”vasemmalla kädellä” tehty juttu. Itsellä tietenkin asia on vasta aivan ajatuksen asteella ja paljon pitää selvittää, jos/kun päättää aloittaa. Pielisen-Karjalan puvusta olen nyt tietoa koettanut hankkia, mutta ei sitä ylettömästi ole saatavilla. En juuri käsityökeskuksesta saamaani ohjekansiota ole vielä ehtinyt lukea, enkä kaavoja katsella. Helpottaisi, jos pääsisi tutkimaan valmista pukua, niin tietäisi vähän arvioida työn määrää..
Mistähän valmiin Pielisen-Karjalan puvun löytäisi tunnusteltavaksi? Luulen, että Kuopion seudulla asustelee sellainen. Tietäisivätköhän paikalliset tanhuujat siitä?
Lieksassa pukuja jokunen kai on, mutta en ole koskaan nähnyt. Koetan selvitellä asiaa..
Hei?
Tarvitsisin Jurvan kansallipukuhamekangasta. Olen pitkä, joten hamekankaan pituuden tulisi olls n. 100cm. Mistä kangasta voisi ostaa? Käytetty kangaskin käy, jos sen pituus on n. 100 cm
Hei! Jurvan kansallispuku on Suomen perinnetekstiilien pukuja. Täältä löydät hamekankaan: https://vuorelma.net/tuote-osasto/kansallispuvut/naisten-puvut/jurva/jurva-materiaalit/