Villakankaan hoito-ohje

Villakankaan hoito-ohje typistettynä: 

 • vesipesu käsin 30–40 °C lämpöisessä vedessä
 • valkaisu: vetyperoksidilla. Huom! Poistaa värin.
 • rumpukuivaus: kielletty
 • luonnollinen kuivaus: tasokuivaus varjossa
 • silitys: kostean liinan läpi höyryttämällä 150 °C
 • kemiallinen pesu: sopii villalle

Kangas käytössä

Villa on lämmin, joustava, pehmeä, ei syty helposti ja sammuu itsestään. Lika irtoaa villasta helposti. Jos villan saa rypistymään, se oikenee tuuletettaessa ulkona ja kosteassa ilmassa. Villa ei nyppyynny ja sähköisty kuten esim. akryyli.

Villa kellastuu helposti auringossa ja lämmössä sekä vioittuu helposti kemikaaleista.

Säilytys

Säilytä villakangas väljästi taiteltuna tai rullattuna kuivassa paikassa. Tuuleta kangasta.

Lankoja ei ole koinsuojattu. Koiperhosen toukka herkuttelee varsinkin likaisella villalla. Aurinko ja pakkanen ovat koiperhosen toukalle turmioksi. Voit suojata villakankaan koin toukalta suljettavaan muovipussiin.

Puhdistaminen

Kangas ei tarvitse pesua joka käyttökerran jälkeen vaan tuuletus ulkona puhdistaa sitä. Erityisesti kosteassa ilmassa villan kuidut työntävät likahiukkaset pois itsestään. Villaa voi puhdistaa talvella pakkaslumikylvyin (muista jäähdyttää kangas ennen lumeen laskemista).

Peseminen

Villatuote on varminta pestä käsin. Ole varovainen. Villakuidun pinnassa on suomuja, jotka aukenevat villan kastuessa. Villa vanuu, huopuu, jos kosteaa villaa hangataan, sillä kuidun suomut takertuvat toisiinsa. Vanumista tapahtuu etenkin jos tuotteen pesee liian kuumassa vedessä, pesuaine on emäksinen ja/tai jos pesussa tapahtuu lämpötilan äkkinäisiä muutoksia (kuumasta kylmään).

 1. Käytä tasalämpöistä, haaleaa (30–40 °C) vettä.
 2. Liuota pesuaine veteen. Pesuaineeksi sopivat villan ja silkin pesuun tarkoitetut neutraalit (hieno)pesuaineet (esim. Erisan nestemäinen, Ecover villa- ja hienopesuaine, Ole Hyvä -hienopesuaine, Sonett villan ja silkinpesuaine, Marseille-saippua, pesupähkinät). Villa ei siedä klooripitoisia pesu- ja valkaisuaineita. Tahrojen poistoon sopii sappisaippua, jota voit laittaa kosten kankaan tahran päälle vaikuttamaan ennen pesua.
 3. Upota kostea kangas pesuveteen ja anna sen imeä itseensä tarpeeksi vettä. Pese varovasti puserrellen, älä väännä, hankaa äläkä nostele kangasta (venymävaara). Älä liota.
 4. Huuhtele kangas haaleissa, tasalämpöisissä vesissä, kunnes huuhteluvesi on kirkasta – muista yhä varovainen käsittely. Voit lisätä huuhteluaineeksi viimeiseen huuhteluveteen etikkaa (tavallinen väkiviinaetikka sopii): etikka kiinnittää värejä, estää kellastumista ja happamoittaa kuitua.
 5. Pesun jälkeen voit kylvettää kankaan lanoliinissa ja palauttaa villalle luontaista rasvaa: tee pesualtaaseen lanoliini-vesi -seos ja kun seos on kädenlämpöinen, upota kangas siihen n. tunniksi. Lanoliinikäsittely parantaa kankaan kosteudenhylkimiskykyä ja helpottaa puhdistamista.
 6. Puristele kankaasta varovasti ylimääräinen vesi pois (älä väännä). Voit rullata kankaan esim. froteepyyhkeen sisään, jolloin ylimääräinen vesi poistuu. Oio kangas mittoihinsa ja kuivata tasona venymän välttämiseksi. Kuivatuksen välillä voit kääntää kankaan. Älä käytä rumpukuivausta (vanumisvaara) äläkä kuivaa auringossa ja lämmössä (villa haurastuu ja kellastuu).

Silittäminen

Höyrytä kangas nurjalta puolelta: kuumenna silitysrauta 150 °C:n lämpötilalle, aseta kostea silitysliina kankaan päälle ja kuljeta silitysrautaa sen yllä vain hipaisten silitysliinaa. Älä litistä/prässää kangasta.

6 kommenttia artikkeliin ”Villakankaan hoito-ohje

  • Lajulan kangastupa sanoo:

   Hei Liisa! Kiitos kysymyksestäsi. Olen ymmärtänyt, että on olemassa erilaisia villalaatuja, joista toiset kutittavat ihoa ja toiset eivät. Mitä pehmeämpää kuitu on, sitä vähemmän se kutittaa. Kampavilla kutittaa vähemmän kuin karstavilla. Villan lanoliinille voi olla allerginen ja siitä voi saada oireita. Nähdäkseni etikkakäsittely ei poista kuidun karkeutta vaan villa kutittaa yhä ihoasi. Kutittavan villavaatteen voi kokeilla vuorittaa tai pukea sen alle toisen vaatteen (kansallispuvun hameen alle alushame, myssyn sisään vuori jne.).

  • Lajulan kangastupa sanoo:

   Hei Marja! Minulla ei ole omakohtaisia kokemuksia villan valkaisemisesta. Lähtisin kokeilemaan kankaan liottamista vetyperoksidin ja veden sekoituksessa. Lisäisin asteittain vetyperoksidipitoisuutta.

Haluatko kommentoida? Kirjoita viestisi tähän.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.