Info

Olen Tiina, Lajulan kangastuvan yrittäjä, tekstiiliartesaani.

finlandiap1.jpg

TYÖNI

Olen erikoistunut kansallispukuihin. Pääasiassa kudon kansallispukukankaita ja -nauhoja. Käytän kansanomaisia materiaaleja ja pyrin esikuvan kaltaiseen tuotteeseen, ellei asiakkaani tilaa lisää kangasta toisin periaattein toteutettuun vaatteeseensa. Teen tiivistä yhteistyötä muiden kansallispukualan ammattilaisten ja Suomen kansallispukukeskuksen kanssa.

Minulla on myös taitoa kutoa muita vaatetuskankaita ja sisustustekstiilejä, värjätä kuitua, kehrätä käsin, tehdä pirta- ja ristikkonauhoja sekä ommella kansallispukujen osia käsin.

Minulle myönnettiin Suomen kulttuurirahaston työskentelyapuraha kansallispukukankaiden villalankojen värikarttojen luomiseen. Aloitan työn vuonna 2018.

Vuosina 2016-2018 toimin Saarijärven naisen kansallispuvun tarkistushankkeessa mallipukujen kankaiden kutojana. Vuonna 2018 aloitimme Ikaalisten naisen kansallispuvun tarkistustyön, jossa olen värjärinä ja kutojana. Tässä työssä tutkin kankaiden esikuvia Museoviraston keskusvarastolla muiden asiantuntijoiden kanssa, etsin sopivia materiaaleja, värjään, kudon ja luon kankaille kudontaohjeet.

KOULUTUKSENI JA KOKEMUKSENI

Alan koulutukseni:

  • tekstiiliartesaani (käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto) 2015
  • kansallispukuvalmistuksen opinnot aloitin vuonna 2014 Suomen kansallispukukeskuksella ja ne jatkuvat yhä

Muuta karttunutta kokemusta:

  • työnäytökset ja luennot kansallispuvuista
  • toistakymmentä vuotta työtä kunnallisalalla asiantuntijatehtävissä
  • ESR- ja OPH-hanketyökokemus, raportointi
  • yhdistystoiminta, rahastonhoitajuus