DIY hame

Kerron tässä kuinka voit ommella suorakaiteen muotoisesta kankaasta hameen. Tämä vinkki sopii kansallispuvun kanssa käytettävän alushameen ompelemiseen, mutta sovellettuna myös monen tarkistamattoman kansallispuvun hameen korjaamiseen (selvitä onko olemassa pukukohtainen ohje!).

Kansallispuvun hameen alla voi käyttää suorakaiteen muotoisesta kappaleesta ommeltua alushametta.

Pellavapalttinainen hame kansallispuvun hameen alle.

Hame kansallispuvussa puetaan yleisimmin päälle niin, että kankaan yhdistävä sauma ja halkio ovat edessä tai hieman etuviistossa. Tällaisen yhdestä kappaleesta ommellun hameen yhdyssauma ja halkio eivät siis asetu hankilön sivulle tai taakse. Mikäli kyseessä on kansallispuvun varsinainen hame, tulee halkion päälle esiliina.

Alushameen on tarkoitus olla roteva ja ryhdikäs, ei liukas ja laskeutuva. Niin se antaa volyymia lanteille, mikä on ollut esikuvien aikaan tavoiteltavaa. Runsaat muodot lantiolla kertoivat vauraudesta (on ollut varaa laittaa paljon kangasta, on hyvä synnyttäjä). Nykyään moni on todennut, että mitä enemmän massaa lantiolla, sitä kapeammalta vyötärö ylempänä näyttää.

Hame ommellaan suorakaiteen muotoisesta palasta, joka laskostetaan tai vetopoimutetaan vyötäröltä. Kangas voi olla vaikkapa valkaisematonta pellavapalttinaa tai vanha roteva pöytäliina.

Alushameen pituus on vähemmän kuin kansallispuvun päällyshameessa, jottei se vilku alta. Alushameen helman ympärysmitta voi olla kolmisen metriä. Kankaan mitat voivat olla esim. 70 cm x 300 cm.

Jos kankaasi on 150 cm leveä, leikkaa siitä kaksi hameen pituista palaa ja yhdistä palat. Vyötärölle tarvitaan kangasta n. 7 cm leveä kaitale, joka on hieman vyötärönympärystä pidempi.

kangas

1) Mittaa vyötärönympärys kapeimmalta kohdalta.

2) Ompele hamekankaan sauma.

Voit ommella sauman käsin. Ota pellavaista nypläyslankaa esim. Bockens 35/2 tai 40/3 valkaisemattomana/pellavan värisenä. Ompele jälkipistoin.

Tältä käsin ommeltu sauma näyttää vaatteen oikealta puolelta:

Käsin ommeltu sauma oikealta puolelta.

Muista jättää yläreunasta sauma n. 20 cm vajaaksi, jotta saat puettua hameen valmiina päälle.

sylinteri

Kiinnitä saumanvarat nurjalle päärmepistoin näin:

Hameen oikealta puolelta päärmepistot näkyvät hiukan:

Pienet pistot sitovat saumanvaran kankaaseen.

Ompele kapeat päärmeet halkion reunoihin ja pohjukkaan salpa.

Salpa on napinläpi- tai pykäpistoin päällystetty lankanippu, joka vahvistaa halkion pohjukkaa ja se näyttää todellisuudessa esim. tällaiselta:

Salpa hameen halkion pohjukassa.

3) Päätä teetkö vyötärön vetopoimuilla vai laskoksilla.

Jos vetopoimuilla, sinulla on oltava runsaasti kangasta. Ompele kaksi tai kolme vahvaa pellavaista nypläyslankaa vetopoimulangoiksi etupistoin samalle etäisyydelle toisistaan yhtä pitkin pistoin (esim. 0,5 cm reunasta ja seuraava taas 0,5 cm päähän edellisestä – piston pituus esim. 0,5 cm).

vetopoimulangat

Vetopoimulankojen idea on, että kun kaikkia lankoja vedetään yhtä aikaa (langan toinen pää on lukittu tai solmittu), kangas poimuttuu.

vetopoimutus

Vetopoimulangan ei suinkaan tarvitse olla 250 cm pitkä vaan sen voi jakaa vaikkapa kolmeen. Silloin ompele muutama pisto edellistä ja uutta lankaa päällekäin.

Kun olet ommellut poimutuslangat, solmi niiden toiset päät ja vedä langoilla kangas kasaan. Jos kangas on pellavaa kastele kangas, oio poimuharjanteet sekä oikealta että nurjalta puolelta siisteiksi sormin ja jätä kangas kuivumaan. Kun kangas on kuivunut levitä poimutettu alue vyötärönympäryksen mittaan ja harsi poimut hyvin tiivistys- tai jälkipistoin. Älä poista vetopoimulankoja.

Tältä vetopoimutus näyttää oikein rouheassa pellavapalttinassa:

Vaihtoehtoisesti vyötärön voi laskostaa sentin laskoksille:
1) mittaa kankaan leveys,
2) mittaa vyötärönympärys,
3) vähennä kankaan leveydestä vyötärönympärys,
4) jaa erotus vyötärönympäryksellä = kuinka monta senttiä kangasta täytyy piilottaa laskoksen taa.
Päälle päin näkyy siis vain 1 cm pituiset laskokset vieri vieressä.

laskostus

Vyötärön voi poimuttaa myös vaikkapa takapainotteisesti jos on kyse kansallispuvun alushameesta: etuosa voi olla osin ilman laskoksia, sivuilla laskokset ja takana vetopoimutus. (Päällyshameen laskostuksessa noudatetaan kyseisen puvun ompeluohjetta.) Muistathan tässä vaiheessa, että hameen halkio asettuu päällesi eteen tai etuviistoon.

4) Kun vyötärö on valmiissa mitassaan, kiinnitä vyötärökaitale.

Jos kangas oli vetopoimutettu, taita vyötärökaitaleesta saumanvara sisään ja ompele vyötärökaitale käsin jokaiseen hameen vetopoimuharjanteeseen kiinni ensin toiselta puolelta ja sitten toiselta puolelta (nurjalta tai oikealta).

Jos laskostit vyötärön, neulaa vyötärökaitale hameen vyötärölle oikeat puolet vastakkain ja ompele kaitale kiinni hameeseen jälkipistoin tai ompelukoneella. Käännä vyötärökaitale sen jälkeen nurjalle, taita saumanvara vyötärökaitaleen sisälle ja ompele päärmepistoin.

dav

Päärmepistoin kiinnitetty vyötärökaitale.

Ompele vyötärökaitale kiinni mahdollisimman kapeana, jolloin se vain verhoilee hamekankaan pulleana.

vyotaronauha

Siisti vyötärökaitaleen päät luotospistoin ja ompele molempaan päähän silmut eli lankalenkit, jotka päällystät napinläpipistoin. Silmujen pareiksi voi ommella sopiville kohdille joko napit tai nyörit. Silmujen pohjuslangat kannattaa ankkuroida vyötärökaitaleen sisälle muutaman sentin päähän silmusta, jotta kiinnityksen rasitus jakaantuu laajemmalle alueelle.

Vyötärökaitaleen alle voi ommella ripustuslenkit, hoito-ohjeen, taskunkin kuten tässä:

dav

5) Ompele hameen helmakäänne

ja tee tarvittaessa n. polven korkeudelle poikkilaskos jos hame on liian pitkä. Helmakäänne voi olla kapea (esim. 1 cm) tai leveämpikin.

Päällyshameen ollessa kyseessä helman voi vuorittaa vaikkapa 5 cm leveällä vuoripellavakaitaleella:

dav

12 kommenttia artikkeliin ”DIY hame

 1. Reetta Kolppanen sanoo:

  Jos päällihamekangasta on 234 cm (siis helman ympäri) , kuinka paljon kangasta varaan alushameeseen? Yhtä paljonko?

 2. Tiina sanoo:

  Teen alushameen kahdesta kankaanleveydestä. Mihin kohtaan halkio ja saumat? Sivusaumoiks vai eteen ja taakse?

  • Lajulan kangastupa sanoo:

   Hei Tiina! Kansallispuvuissa hameen halkio tulee lähestulkoon aina eteen tai etuviistoon. Halkio jätetään yhdyssaumaan eli yhdyssaumaa ei ommella aivan ylös asti kiinni. Kun hame ommellaan kahdesta kankaan leveydestä, asettuu toinen sauma silloin taakse tai takaviistoon.

 3. Salla Ventonen sanoo:

  Hei Tiina. Kiitos hyvästä ohjeesta. Olen juuri kunnostamassa vanhaa Keski-Suomen hametta ja laitan helmaan pellavakaitaleen. Millä pistoilla ompelen sen kiinni? Onko sama tekniikka kuin liiviin vuorituksessa, että pistot näkyvät pienesti oikealla puolella?

Haluatko kommentoida? Kirjoita viestisi tähän.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.