Keski-Suomea maailmalle

Sain tilauksen Keski-Suomen naisen kansallispuvun hamekankaasta. Keski-Suomen kansallispuku on Taito Aivian pukuja eli se myy ainakin ohjeita ja materiaaleja tähän pukuun.

Keski-Suomen kansallispuku

Keski-Suomen naisen kansallispuku oli aiemmin Elsa Heporaudan nimeämänä Jyväskylän kansallispuku. Hän ja Uuno Taavi Sirelius suunnittelivat Jyväskylän kansallispuvun vuonna 1921, Suomen kansallispukukeskuksen Suomalaiset kansallispuvut -sivusto kertoo. Samaiselta sivustolta löytyy myös tieto, että tuo puku oli hyvin suosittu jo heti synnyttyään: sitä oli tilattu 550 kappaletta ensimmäisenä vuonna! Tuo vanhempi puku on yhä tuotannossa Suomen Perinnetekstiilit Oy:llä (aiemmin Helmi Vuorelma Oy:llä).

Puku tarkistettiin ja täydennettiin; Keski-Suomen kansallispuku valmistui vuonna 2001. Prosessissa ”hameen kangas ja puvun osien kaavoitus sekä valmistustekniikat palautettiin kansanomaisia esikuvia vastaaviksi” (lähde: Suomalaiset kansallispuvut – Keski-Suomen naisen kansallispuku). Puku on mielestäni ihanan rehevä, ryhdikäs ja kaunis!

keskisuomi_np_skm-copy
Rehevä, ryhdikäs ja kaunis – eikö totta? (Kuvan lähde: www.kansallispuvut.fi)

Tarkistetun kansallispuvun hamekangas

Pääsin siis kutomaan kansanomaista esikuvaa vastaavaa hamekangasta. Esikuvasta onkin kuva Toini-Inkeri Kaukosen kirjassa Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut (1985, s. 34): ”parkkumihameen kangasta Korpilahdelta, KM A 8810. Sama hame on mallina Keski-Suomen kansallispuvussa.” Kaukosen kuvassa on tämä sama leveä mallikerta kuin tarkistetun puvun hamekankaassa. Tarkistamattoman, vanhan Jyväskylän kansallispuvun hameen mallikerta ei ole sama (se poikkeaa myös materiaaleiltaan tästä tarkistetusta hameesta).

Leveässä mallikerrassa on yhtä paljon sinistä, keltaista ja punaista ja niiden lomassa toista keltaista, valkoista, vihreää ja vaaleanpunaista. Käytin kuteena tex 84 -karstavillaa, josta en löytänyt valmiina oikeaa sinistä (aiemmin myynnissä ollut sininen, jolle ohje on kirjoitettu, on poistunut markkinoilta). Sen vuoksi värjäsin kudelangan. Lanka ei kestänyt konepuolausta, mutta kutoessa se ei tuottanut hankaluuksia.

langat 057p

Tekevälle sattuu!

Noin metrin kudottuani huomasin tehneeni mokan. Voi ei! Oli pyhäpäivä (ajattelinkin, ettei pyhätyöllä ole siunausta) ja näin påskettoman raitaryhmän: unohdin kutoa siitä kaksi raitaa keskeltä! (Lue loppuun ja etsi virhe kuvasta.)

No, ajattelin aloittaa tuon virheen jälkeen ikäänkuin ”alusta” – tässä on nolla senttimetriä. Jos langat eivät riitä tästä noin kolme metriä eteenpäin niin sitten hameeseen pitää tehdä lisäsauma. Onneksi tämä on hame- eikä esimerkiksi röijykangas.

keski-suomi 006p

Mallikerta on levein mitä olen tähän saakka kutonut. Leveyden vuoksi ei ole helppo silmillä tarkistaa aiemmin kudotusta ’mitä punaisen raidan jälkeen tässä kohdassa tulee’. Olin tuohon virheeseen saakka vain lukenut kudontaohjetta, mutta tässä vaiheessa taivuin värittämään mittaliisan paperille. Mittaliisa näyttää montako millimetriä kudotaan milläkin värillä. Hahmotan parhaiten visuaalisesti eli näkemällä, joten ehkä on paras suosia mittaliisoja hankalissa paikoissa.

img 012p
Kokonainen mallikerta on yli 20 cm pitkä.

Kudoin kutomasta päästyänikin reilut neljä metriä.

img 016p

Langat riittivät loppuun saakka ja sain valmiiksi virheettömän, ehjän (= saumattoman) hamekankaan.

img 020p
Tässä koko kangas pöydällä kevätauringossa pötköllään, virhe vielä mukana.

Laadukas kansallispukukangas

Ehdin matkalla pohtimaan monta kertaa laadukasta parkkumia. Olen saanut nähdä valokuvia esikuvakankaista. Niissä esim. mallikerrat ja lankojen värit eivät aina ole niin säntillisen samoja kuin mihin ruotuun ne on kirjoitettu kudontaohjeeseen. Vilkaisehan tuota Kaukosen kirjan Korpilahdelta tallennetun parkkumihamekankaan kuvaa, josta aiemmin mainitsin.

Millaista on mielestäsi laadukas kansallispukukangas?

img 021p
No nyt se vihree kyllä pomppoo silimille!

Kankaan viimeistely

Viimeistelin kankaan sumuttamalla ja rullaamalla. Leikkasin hameeseen tarvittavan määrän kangasta, virhe ei ole siinä mukana. Lähetän kankaan huomenissa ompelijalle.

img 032p

Valamis puku matkoo oekei ulukomaelle asti! Kyllä äet suap nytte itkuva pyyhkijä ja rutistella kultastaa vielä viimiset hetket. Tuotaha illoo siellä uusille immeisille!

4 kommenttia artikkeliin ”Keski-Suomea maailmalle

 1. Arja sanoo:

  Upea! Saisiko tiedustella hintaa, vai teetkö näitä lainkaan tuntemattomille? Haaveissani on Keski-Suomen puvun hankinta, ehkä osittain itse tehden.

  • Lajulan kangastupa sanoo:

   Kiitos Arja! Toki teen tilaustöitä kaikille niin Suomeen kuin ulkomaillekin. Kansallispuvun tekemiseen kuluu aikaa, jolloin kaikki hankinnat eivät tule kerralla maksettaviksi. Voi aloittaa paidasta, ommella sitten hameen, esiliinan, liivin, röijyn ja neuloa sukat. Päähineen voi valmistaa periaatteessa missä vaiheessa vain. Näitä osia voi hankkia valmiina kansallispukuvalmistajilta tai tehdä itse esimerkiksi asiantuntevan opettajan ohjauksessa kansalaisopiston kansallispukukurssilla. Kaikkea ei ole esiäitikään tehnyt itse. Korut, huivit ja kengät voi hankkia matkan varrella.

   Tällainen Keski-Suomen hamekangas maksaa minun käsinkutomana n. 250 e/m. Laita sähköpostia os. lajulan.kangastupa @hotmail.com niin mietitään kansallispukusi valmistamista lisää.

Haluatko kommentoida? Kirjoita viestisi tähän.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.