Kaukolan kansallispuvun paita suureni

Pieneksi käynyt kansallispuvun paita on mahdollista suurentaa.

Kaukolan naisen tarkistamattoman kansallispuvun paita oli ”kutistunut”, joten sain sen asiakkaaltani suurennettavaksi. Kovin paljoa paitaa ei voi suurentaa, jotta mittasuhteet eivät muutu oudoiksi, mutta tämän verran juuri ja juuri pystyy.

kaukola, kansallispuku, paita
Kaukolan naisen tarkistamattoman kansallispuvun paita.

Paita oli ollut runsaassa käytössä ja se oli siihen nähden hyvässä kunnossa. Paita oli ommeltu Helmi Vuorelma Oy:n Helmi-puuvillasta, joka on kirkkaan valkoista ohutta merseroitua puuvillapalttinaa.

Vanhat saumat oli ommeltu lyhyellä piston pituudella ja päätelty moneen kertaan, joten niissä oli pitkäksi aikaa purkamista. Purkaessa oli varottava rikkomasta hentoa kangasta. Saumojen purkamisen jälkeen puhdistin kankaat langanpätkistä ja silitin ne ompelua varten.

kaukola, kansallispuku, paita
Purin sivusauman ja hihan sauman auki.

Paitaan laitettiin n. 5 cm leveät kaitaleet sivuihin ja kiilat hihoihin. Kankaana käytin samaa Helmi-puuvillaa, josta paita oli ommeltu. Pesin jatkokankaan 60 asteen pesuohjelmalla, jotta se ei kutistuisi valmiissa vaatteessa, ja silitin sen ennen leikkuuta.

Jatkopalat ommeltiin ompelukoneella pussisaumoilla niin kuin aiemminkin oli ommeltu.

Ompelutyön jälkeen keittovalkaisin paidan kattilassa, jotta uusi ja kellastunut vanha kangas ovat saman väriset. Huuhteluiden jälkeen tärkkäsin paidan, annoin sen kuivahtaa ja silitin kuivaksi.

(Paita kannattaa pestä aina käytön jälkeen ja säilyttää silittämättömänä, jotta kangas ei kellastu. Silitys tehdään vasta pari päivää ennen juhlaa.)

Käytin työhön aikaa 3,5 tuntia.

Haluatko kommentoida? Kirjoita viestisi tähän.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.