Valmistin tilauksesta Säkylän naisen tarkistetun kansallispuvun liivikangasta. Värjäsin siihen lankoja, kudoin kankaan ja viimeistelin sen ompeluvalmiiksi. Työ tehtiin keväällä 2020.

Kansallispukukankaan kudontaohje kertoo miten kangas valmistetaan
Kansallispukukankaalle kirjoitetaan kudontaohje. Olen huomannut kudontaohjeidemme olevan monenkirjavia. Hyvästä kudontaohjeesta löytyy tieto
- loimilangasta,
- loimen tiheydestä ja leveydestä,
- käytettävästä pirrasta,
- sidoksesta,
- käytettävistä kudelangoista ja niiden värisävyistä,
- mitat mahdollisen flammulangan sidonnasta,
- kuteen tiheydestä,
- mahdollisen kuvion mallikerran tiedot lankoina tai pituuksina (mm/cm),
- mahdollisia huomioita kutomisesta,
- kankaan viimeistelyohjeet sekä
- kuva tai jopa näytetilkku kankaasta.
No, ihan kaikissa meidän yli 400 kansallispukumallin kudontaohjeissa ei ole kyllä kerrottu kankaan valmistamisesta noin perusteellisesti, mutta suosittelen kansallispukumallien koteja päivittämään pukujensa kudontaohjeisiin nämä tiedot. Tähän työhön voi ostaa asiantuntija-apua kansallispukukankaiden kutojilta. Päivitys kannattaa hyväksyttää Suomen kansallispukukeskuksen kautta kansallispukuraadissa.
Säkylän kansallispuvut ovat saatavilla!

Säkylän naisen tarkistetun kansallispukumallin ohjeet on kirjoitettu vastaamaan esikuvavaatteita. Puvun ohjeet ja materiaalit olivat pitkään myynnissä Wetterhoffilla, mutta Wetterhoffin lopetettua kansallispukutoiminnan, oli puku joitakin vuosia ns. koditon eli sen ohjeita ei ollut saatavilla.
Ihan vast’ikään Säkylän kunta tarjosi kummallekin Säkylän tarkistetulle kansallispukumallille kodit. Nyt siis saat hankittua Säkylän esikuvia vastaavaksi tarkistetun naisen ja miehen kansallispuvun työohjeet ja kaavat Säkylästä.
Kankaaseen tarvitaan flammulankaa
Säkylän naisen tarkistetun kansallispuvun liivikangas on puuvillaloimeen karstavillalangoilla raidalliseksi kudottua parkkumia. Yksi kudelangoista on punaista flammulankaa, jonka pohjaväri on luonnonvalkoinen. Kankaaseen käytettävä punainen lanka on tämän flammulangan väristä.
Sidoin flammulangan ja värjäsin sen yksiväriseksi tulevan punaisen kanssa samalla kertaa. Raakalankana käytin Brage84-lankaa.
Värjäsin Brage84-lankaan myös tummempaa punaista, jota tähän kankaaseen tarvitaan.
Flammulanka ja yksivärinen punainen värjättiin yhdessä. Kaikki kudelangat.
Säkylän naisen liivikankaan kudontaohjeesta
Kutoessani kangasta vertaan kudottua kangasta kudontaohjeessa olevaan kuvaan tai sen mukana toimitettuun kangastilkkuun. Koska tämän kudontaohjeen mukana ei tullut kuvaa eikä kangasnäytettä, otin apua mallipuvun valokuvista.
Mallipuku on valmistettu pukututkimushankkeessa puvun malliksi kahtena kappaleena: toinen mallipuvuista on sijoitettu Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmaan ja toinen pukumallin kotiin/tilaajataholle. Olin kuvannut Säkylän naisen tarkistetun kansallispuvun mallipuvun Suomen käsityön museolla Suomalainen kansallispuku -näyttelyssä vuonna 2017.
Säkylän naisen esikuvia vastaavaksi tarkistettu kansallispuku. Kuvattu Suomalainen kansallispuku -näyttelyssä Suomen käsityön museossa vuonna 2017. Säkylän naisen kansallispuvun liivi. Kuvattu Suomalainen kansallispuku -näyttelyssä Suomen käsityön museossa vuonna 2017.
Kudontaohjeen mukaan kudottu kangas tuotti erinäköistä raitakangasta mallipuvun liivikankaaseen verrattuna. Otin sen vuoksi kuvien kera yhteyttä kansallispukukonsultti Taina Kankaaseen varmistaakseni millaisena kangas kudotaan. Kankaan mukaan tämä parkkumi kuuluu kutoa sellaisena kuin mallipuvussa. Osoittautui siis, että kudontaohjeessa on virhe.
Huomaatko alla olevassa kuvaparissa eron raidoituksessa?

Valmis Säkylän naisen kansallispuvun liivikangas
Kudoin kangasta yhtä liiviä varten. Viimeistelin sen asiakkaan toiveiden mukaan.



Kangas lähti ompeluvalmiina kansantanssijalle tulevaan pukuun. Toivon paljon käyttöä! ❤



Valmis Säkylän naisen kansallipuvun liivi
Sain kesällä 2021 kuvia valmistuneesta liivistä, joka on kudottu kutomastani kankaasta. Kuvissa on kaksi tekeillä olevaa kansallispukua: runsaasti raidallinen Säkylän tarkistettu naisen kansallispuku ja ruutukankaita käyttänyt Kokkolan seudun naisen kansallispuku. Kuvat on ottanut Jari Palkén.
Säkylän naisen kansallispuku oikealla, Kokkolan seudun naisen kansallispuku vasemmalla. Kuva Jari Palkén. Säkylän naisen kansallispuku vasemmalla, Kokkolan seudun naisen kansallispuku oikealla. Kuva Jari Palkén.