Vihdin kansallispuvun hamekangas

Kudoin tilauksesta Vihdin kansallispuvun hamekankaan. Värjäsin siihen myös likaisenkeltaista kudelankaa (mutta nähtävästi unohdin kuvata värjäyksen tykkänään).

Pukumallin myyjätaho on Taito Etelä-Suomi ry:n Hyvinkään Taitokeskus. Sieltä saat hankittua tämän kansallispukumallin työohjeet ja kaavat, materiaaleja tai valmiita puvun osia.

Museoesikuvaa vastaava hame

Vihdin kansallispuku on 1990-luvun lopulla tarkistettu vastaamaan museoon talletettuja esikuviaan. Siispä tämä kansallispuvun hame on samankaltainen kuin museohame.

Seuraavassa kuvassa on Suomen kansallispukukeskukseen talletetun A-mallipuvun hame:

vihdin kansallispuku vihti hamekangas
Vihdin kansallispuvun A-mallipuvun hame on talletettu Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmaan.

Hameessa on kolmea eriväristä kangasta

Kankaat ovat raidallisia parkkumeita eli karstavillalangalla puuvilla-/pellavaloimeen kudottua nelivartista pomsia. Valtaosa hameesta on puna-vihreää, etuosa kellansävyistä ja vyötärökaitale vaalea-sini-raidallista kangasta.

Hameen etuosan kellansävyistä kangasta kudotaan noin 60 cm. Se jää esiliinan alle: eriväristä kangasta näkyy vain vähän helmasta. Mallikerta on vaihteleva ja kudontaohjeessa kerrotaan etuosan luonteeseen sopivan pienen epätarkkuuden. Ohjeessa annetaan lupa käyttää olemassa olevat keltaiset langat soveltaen, joten ohjetta ei tarvitse noudattaa orjallisesti. Hienoa, että ohje on kirjoitettu näin kansanomaiseksi! Se myös tarkoittaa sitä, että jokainen Vihdin kansallispuvun hame on yksilöllinen.

Tämän hamekankaan pituus (eli toisin sanoen hameen helman ympärysmitta) oli asiakkaan toiveesta n. 3,5 metriä. Kudoin aluksi puna-vihreän osuuden, sitten jäljelle jääneistä langoista etuosan kellansävyisen osan ja lopuksi vyötärökaitaleen.

Hamekangas valmiina hameena

Asiakkaani ompeli hameensa valmiiksi ja lähetti kuvia tuuletuksesta!

  • vihdin kansallispuku hame

Vihdin hamekangasta trikoona

Tätä kuosia saat hankittua myös digiprintattuna Sojan puodin Kansallispukuraidat-mallistosta. Tätä artikkelia kirjoittaessa Vihdin hamekangasraitoja saa Viivi-nimellä trikoona. Soja kirjoittaa digiprintatuista kankaistaan näin:

”Kansallispukuraidat ovat joustavia ja joustamattomia kankaita, joiden kuosit on lainattu ihanista kansallispuvuistamme ja digipainettu muulle kankaalle. Ne eivät siis ole kansallispukukankaita ja niistä voi tehdä kaikkea muuta, paitsi kansallispukuja.”

Soja Murto

Haluatko kommentoida? Kirjoita viestisi tähän.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.