Etelä-Savon miehen röijykankaasta #tuunaamunperinnettä

Asiakkaani tilasi liivin Etelä-Savon miehen kansallispuvun röijyn kankaasta. Liivin kaavan perustana hän halusi käytettävän seuraavan kuvan vanhaa liiviä:

Tätä liiviä käytettiin kaavan lähtökohtana.

Kuuntelin asiakkaan ajatusta liivistä. Liivin etukappaleista poistettiin viistot kulmat ja muotolaskokset. Takakappaleeseen asiakas toivoi lisättävän tampin. Etukappaleet tulisivat Etelä-Savon miehen kansallispuvun liivikankaasta, selkäkappaleet valkaisemattomasta pellavapalttinasta ja liivi vuoritettaisiin satiinivuorikankaalla. Vasemman etukappaleen vuoriin tulisi povitasku. Selkään ommeltaisiin tamppi Helsingen miehen kansallispuvun raidallisesta liivikankaasta. Napit ja tampin soljet asiakas hankki mieleisensä.

Piirsin vanhasta liivistä kaavat ja ompelin siitä sovituskappaleen, jolla testasin kaavaa. Sovituksessa päädyimme vielä pariin kaavamuutokseen.

Kudoin röijykangasta kapean palan. Loimen leveys oli kangaspuissa 72 cm. Kudoin raidallista kangasta 70 cm. Loimilankana oli Pouta-puuvilla ja kuteena karstavillalanka tex 84 (sekaisin Brage84- ja Perinne-lankaa, hyvin toimi). Kudelankaa upposi kapeaan eli 72 cm leveään loimeen hyvin ilman mitään kikkailuja n. 240 g/m.

Kastelin ja silitin kankaan kosteana. Kun kangas oli kuivunut, mittasin sen kutistumisen: sekä pituudesta että leveydestä lähti 12 %. Kankaan leveys riitti sopivasti liivin pituuteen eikä kankaasta jäänyt ylimääräistä.

etelä-savon miehen kansallispuku röijykangas
Liivin kaava kankaan leveyden päällä.

Tuin miehustan pellavapalttinalla samaan tapaan kuin Soja Murto näyttää tässä videossaan Kansallispuvun liivin tai röijyn tukeminen raavelilla eli villaliinalla.

kansallispuvun liivin tukeminen pellavapalttina vuoripellava
Miehusta on tuettu pellavapalttinalla, joka ommeltiin kiinni miehustakankaaseen tiivistyspistoilla.

Vuoritin tamppikaitaleet pellavapalttinalla käsin.

helsinge mansdräkt folkdräkt
Tamppi on Helsingen miehen liivikangasta.

Ompelin saumat ompelukoneella pl. kädentiet, jotka ompelin käsin kansallispukujen vuorittamisen periaatteella (eli nurjat puolet vastakkain).

Napinlävet päädyin ompelemaan ompelukoneella.

etelä-savon miehen kansallispuku röijykangas parkkumi
Napinläpi.

Tällainen siitä sitten tuli (pahoittelen vinoja kuvia):

Kansallispukujen kankaista on aivan sallittua ja suositeltavaa ommella muitakin vaatteita ja tuotteita kuin kansallispukujen osia. Haluaisitko Sinäkin oman hamosen, liivin tai vaikkapa laukun kansallispukukankaasta? Voin kutoa siihen kankaan – ota yhteyttä viestillä!

Haluatko kommentoida? Kirjoita viestisi tähän.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.