Asiakkaani tilasi liivin Etelä-Savon miehen kansallispuvun röijyn kankaasta. Liivin kaavan perustana hän halusi käytettävän seuraavan kuvan vanhaa liiviä:

Kuuntelin asiakkaan ajatusta liivistä. Liivin etukappaleista poistettiin viistot kulmat ja muotolaskokset. Takakappaleeseen asiakas toivoi lisättävän tampin. Etukappaleet tulisivat Etelä-Savon miehen kansallispuvun liivikankaasta, selkäkappaleet valkaisemattomasta pellavapalttinasta ja liivi vuoritettaisiin satiinivuorikankaalla. Vasemman etukappaleen vuoriin tulisi povitasku. Selkään ommeltaisiin tamppi Helsingen miehen kansallispuvun raidallisesta liivikankaasta. Napit ja tampin soljet asiakas hankki mieleisensä.
Piirsin vanhasta liivistä kaavat ja ompelin siitä sovituskappaleen, jolla testasin kaavaa. Sovituksessa päädyimme vielä pariin kaavamuutokseen.
Kudoin röijykangasta kapean palan. Loimen leveys oli kangaspuissa 72 cm. Kudoin raidallista kangasta 70 cm. Loimilankana oli Pouta-puuvilla ja kuteena karstavillalanka tex 84 (sekaisin Brage84- ja Perinne-lankaa, hyvin toimi). Kudelankaa upposi kapeaan eli 72 cm leveään loimeen hyvin ilman mitään kikkailuja n. 240 g/m.
Kangas kudotaan raidalliseksi. Kankaan reuna. Nurja puoli.
Kastelin ja silitin kankaan kosteana. Kun kangas oli kuivunut, mittasin sen kutistumisen: sekä pituudesta että leveydestä lähti 12 %. Kankaan leveys riitti sopivasti liivin pituuteen eikä kankaasta jäänyt ylimääräistä.

Tuin miehustan pellavapalttinalla samaan tapaan kuin Soja Murto näyttää tässä videossaan Kansallispuvun liivin tai röijyn tukeminen raavelilla eli villaliinalla.

Vuoritin tamppikaitaleet pellavapalttinalla käsin.

Ompelin saumat ompelukoneella pl. kädentiet, jotka ompelin käsin kansallispukujen vuorittamisen periaatteella (eli nurjat puolet vastakkain).
Napinlävet päädyin ompelemaan ompelukoneella.

Tällainen siitä sitten tuli (pahoittelen vinoja kuvia):
Liivi edestä. Liivi selästä.
Kansallispukujen kankaista on aivan sallittua ja suositeltavaa ommella muitakin vaatteita ja tuotteita kuin kansallispukujen osia. Haluaisitko Sinäkin oman hamosen, liivin tai vaikkapa laukun kansallispukukankaasta? Voin kutoa siihen kankaan – ota yhteyttä viestillä!