Ikaalisten naisen pukutarkistuksen työvaiheita

Ikaalisten naisen kansallispuvun osien tarkistaminen vastaamaan museoihin talletettuja esikuvavaatteita on käynnissä. Ikaalisten komearaitainen -hankkeen tilajaana on Ikaalinen-seura ry ja Ikaalisten Kalevalaiset naiset ry.

Ikaalisten naisen kansallispuvun vanha versio on esitelty Ikaalisten Kalevalaisten naisten nettisivuilla. Se esiintyy myös tässä Ikaalisten komearaitaisen videossa, jossa projektia vetävä Helena Pesonen kertoo hankkeesta:

Voit seurata pukutarkistusta somessa seuraavilla aihetunnisteilla: #ikaalistenkomearaitainen #ikaalistenpukutarkistus #ikaalistenkansallispuku

Pukutarkistuksen työryhmä

Pukutarkistusta koordinoi Suomen kansallispukukeskuksen kansallispukukonsultti Taina Kangas ja työn arvioi kansallispukuraati.

Käytännön työn tekevät kansallispukualan käsityöläiset, jotka valmistavat käsin kudotut kankaat ja ompelevat ja kirjovat käsin pukukokonaisuuden osat kahteen mallipukuun sekä valmistavat työohjeet.

Tässä pukuhankkeessa Minna Koskinen ompelee ja kutoo, Soja Murto kutoo, ompelee, kirjoo ja tekee työohjeet ja minä toimin hankkeessa kutojana, kudontalankavastaavana ja värjärinä (tai värjäytän osan kudelangoista).

Työryhmä kouluttaa

Olin helmikuussa Minna Koskisen kanssa Ikaalisissa IKATA:ssa kertomassa tekstiili- ja vaatetusalojen opiskelijoille, kansallispukuharrastajille ja -ammattilaisille tämän pukukokonaisuuden käsin kudottavista kankaista ja niiden lankojen värjäämisestä sekä pirtanauhan kutomisesta.

ikaalisten kansallispuku ikaalisten komearaitainen ikaalinen
Ikaalisten kansallispuku palaa juurilleen!

Käsin kudottavia kankaita

Ikaalisten tarkistettu pukukokonaisuus on upea, moni-ilmeinen kansallispukumalli! Tässä pukuhankkeessa on seuraavat käsin kudottavat osat:

 • komearaitainen hamekangas parkkumia
 • liivikangas parkkumia
 • liivikangas ripsimäistä palttinaa
 • röijykangas ripsimäistä palttinaa
 • esiliinakangas puolipellavaa
 • taskukankaat röijy- ja liivikankaiden tilkkuja
 • taskua kiinnittävä pirtanauha
 • sukkasiteet pirtanauhaa

Työsarkani: langat, värjääminen ja kutominen

Hankin ja värjään/värjäytän kudontalangat kaikkiin muihin osiin paitsi pirtanauhoihin.

Villalankojen värisävyjä on yhteensä 19. Päädyimme värjäämään osan värisävyistä käsin, koska kaikkia sävyjä ei löytynyt valmiina valitusta lankalaadusta. Värjättäviä villalangan värisävyjä on kymmenkunta, mutta onneksi toinen mokoma sävyjä saadaan hankittua valmiiksi värjättyinä.

Olen etsinyt värjättäville värisävyille värjäysreseptejä tekemällä koevärjäyksiä. Koevärjäyksiä on tehty näitä Ikaalisten pukutarkistuksen värisävyjä varten kaikkiaan noin 110 ja olen tehnyt ne värjäysapurahalla. Koevärjäykset ovat toisin sanoen antaneet noin 110 sävyä, jotka ovat hyödyllisiä värjäysapurahatyössäni.

Jokainen värjäys vie aikaa noin kolme tuntia + jäähtyminen (5 tuntia – yön yli) + kuivuminen (5 – 24 tuntia riippuen värjätyn langan määrästä) + värisävyn analysointi ja tuloksen raportointi (n. puoli tuntia) = 3,5 tuntia aktiivista työskentelyä/värjäys. Jos värjäys aloitetaan aamulla, voi saadun värisävyn tulkita varmimmin vasta seuraavana iltana jos värjättävä erä on ollut suurempi.

Olen tehnyt osan näistä värjäyksistä yhtä aikaa, jolloin käytetty työaika on jakautunut useammalle värjäykselle. Työaikaa tämän hankkeen värjäyksiin on mennyt laskennallisesti 200 – 300 tuntia eli noin 5 – 8 työviikkoa. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman Suomen kulttuurirahaston myöntämää apurahaa, jolla etsitään ratkaisuja näiden lankakartoista puuttuvien värisävyjen käsityömäiseen värjäämiseen.

Puvussa on useampia flammulankoja, jotka sidon ja värjään/värjäytän.

Kudon hameen, parkkumiliivin ja esiliinakankaan. Nuo samat hame, parkkumiliivi ja esiliinakangas ovat myös Ikaalisten vanhassa pukumallissa, mutta ne on toteutettu kansallispukuun aikansa periaattein eivätkä aivan vastaa esikuviaan.

2 kommenttia artikkeliin ”Ikaalisten naisen pukutarkistuksen työvaiheita

 1. Päivikki Rintala sanoo:

  Todella positiivinen ja arvostava hanke ja lähestymistapa tässäkin hetkessä.
  Menestystä teille, tiennäyttäjille!

Haluatko kommentoida? Kirjoita viestisi tähän.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.