Vanhan Viipurin kansallispuvun kunnostaminen

Sain kunnostettavaksi Vanhan Viipurin kansallispuvun. Puku on asiakkaani tädin perintöä ja sen on valmistanut asiakkaani isoäiti. Kudelangatkin on kehrätty itse. ❤

Asiakkaani puvun liivi oli liian suuri, hameen vyötärö myös ja paita ei pysynyt hameen vyötärön sisällä, koska se oli lyhyt.

viipurin vanha kansallispuku, kunnostaminen, korjaaminen
Sain kunnostettavaksi asiakkaani Viipurin vanhan kansallispuvun osia: liivin, paidan ja hameen.

Vanha Viipurin kansallispuku

Vanha Viipurin kansallispuku on koottu vuonna 1915. Sen jälkeen on luotu Viipurin pitäjän kansallispuku (ns. Viipuri uusittu) ja tulossa on Viipurin naisen kansallispuvun tarkistushanke, jossa työohjeet palautetaan esikuvia vastaaviksi. Tästä Viipurin vanhasta puvusta on koottu tietoja ja kuvia kansallispuvussa.com-sivustolle.

Asiakkaani Vanhan Viipurin kansallispuvun osat eivät ole samanlaiset kuin edellisen linkin Mari Varosen kokoelman puvussa. Se kertoo näiden vanhojen kansallispukumallien valmistukseen käytettävien ohjeiden puutteellisuudesta.

Ompelin paitaan aliset

Viipurin vanhan kansallispuvun paita, viipurin vanha kansallispuku, kunnostaminen, korjaaminen

Paita oli ommeltu Vuorelman Helmi-puuvillasta. Se oli napapituinen eli ylsi vyötärön alle, muttei pysynyt hyvin hameen vyötärön alla. Paita oli etuosastaan pidempi ja annoin sen olla niin. Korjasin ratkenneet koneompeleet.

Ompelin paitaan käsin aliset eli pitkän helmaosan täyspellavasta. Ompelulankana käytin puolivalkaistua pellavaista nypläyslankaa. Sivuilla on levittävät kiilat, jotka ompelin katesaumoin. Ylä- ja alareunan päärmäsin. Yliset ja aliset aivin yhteen.

Nyt paidan helma ylettyy noin polveen. Pesin ja tärkkäsin paidan valmiiksi käyttöä varten.

Viipurin vanhan kansallispuvun paita

Ompelin alushameen


Alushame pönköttää ja nostaa päällimmäistä raitahametta koholle. Koko kansallispuvun ja hameosaston profiili muuttuu näin muhkeammaksi ja upeammaksi!

Alushameen kangas on myymääni valkaisematonta pellavapalttinaa. Se on koottu alushameen ompeluohjeella siten, että etuosassa on kapea lautalaskos, sivuilla noin sentin laskoksia taaksepäin ja takaosa on vetopoimutettu. Hame on ommeltu käsin käyttäen lankana valkaisematonta pellavaista nypläyslankaa.

Hame suljetaan nyöreillä, jotka solmitaan silmuihin. Tähän rotevaan alushameeseen pyöritin nyörit kahteen kertaan: kieritin kaksi valmista nyöriä yhdeksi nyöriksi.

Alushameen helman ympärysmitta on hieman yli kolme metriä. Hame puetaan paidan päälle. Se pönköttää ja nostaa päällimmäistä raitahametta koholle. Koko kansallispuvun ja hameosaston profiili muuttuu näin muhkeammaksi ja upeammaksi!

Laskostin hameen

Hame oli ommeltu leveille laskoksille. Vyötärökaitaleena oli hameen vyötärön sisäpuolelle ommeltu leveä kuminauha. Näin on kansallispukujen hameita myös kasattu, mutta mielestäni tuollainen rakenne voi olla hyvin turmiollinen arvokkaalle käsin kudotulle kankaalle. Jos kangas ommellaan kiinni kuminauhaan, jota ei venytetä ompelemisen aikana, kangas ratkeaa kun kuminauhaa venytetään käytössä. Niin oli käynyt tällekin hamekankaalle.

Suosittelen vaihtamaan kansallispuvun hameen vyötärölle ommellut kuminauhat pellavaisiin vyötärökaitaleisiin.

Purin hameen kankaaksi, lumipesin sen ja ompelin uudelleen hameeksi. Kangas oli muuten vielä suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta siinä oli joitakin hiutumia ja ratkeamia vyötäröllä. Niitä oli myös parsittu aiemmin. Vahvistin hamekankaan hulpioita eli reunoja muutamista paikoista.

Kangasta oli niukasti, alle 2,5 metriä, ja laskostin hameen kapeille laskoksille takapainotteisesti. Ompelin käsin käyttäen valkaisematonta pellavaista nypläyslankaa.

Vyötärökaitaleeksi laitoin valkaisematonta pellavapalttinaa. Samoin helman vuoritin tuolla vuoripellavalla. Siten helmasta saatiin reilu senttimetri lisää pituutta.

Hameen vyötärö suljetaan nyöreillä ja silmuilla.

Tässä kuvaparissa hame ennen ja jälkeen korjauksen:

Viipurin vanha kansallispuku, hame
Yläkuvassa hame ennen ja alakuvassa jälkeen korjauksen.

Pienensin liivin

Liivi oli sivusaumallinen. Otin liivin olka- ja sivusaumoista reilusti sisään. Sovimme asiakkaan kanssa, ettei mitään leikata pois, jotta liivi on muokattavissa mahdollisesti runsaammille muodoille myöhemmin.

Viipurin vanha kansallispuku, liivi
Liivistä otettiin paljon sisään eikä mitään leikattu pois.

Ompelin liivin sivu- ja olkasaumat käsin jälkipistoilla valkaisemattomalla pellavalangalla. Höyrytin saumanvarat auki ja pistelin ne päärmepistoilla kiinni.

Kansallispuku on kestävä valinta

Tämä kansallispuku on valmistunut asiakkaani tädille useita vuosikymmeniä sitten. Sen tekijä ja alkuperäinen käyttäjä ovat poistuneet keskuudestamme, mutta vaate kestää käyttöä yhä. Puvun perinyt jälkeläinen arvostaa pukua ja tulee käyttämään sitä.

Kansallispuku ei poistu muodista. Sen hiilijalanjälki on pieni. Kansallispuku on vallankumouksellinen vaate! #wearefashionrevolution

2 kommenttia artikkeliin ”Vanhan Viipurin kansallispuvun kunnostaminen

Haluatko kommentoida? Kirjoita viestisi tähän.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.