Uskelan kansallispuvun liivikangasta

Kudoin useamman Uskelan naisen kansallispuvun liivikankaan tilauksesta. Yhteen liiviin (kokoihin 34-44) menee kangasta n. 110 cm.

Valmista Uskelan liivikangasta.
Kesäpäivä Savonlinnassa!

Suosittelen kaikkia kansallispuvuista kiinnostuneita hankkimaan käsiinsä Salo-Uskelan seura ry:n julkaiseman Uskelan naisen kansallispuvusta kertovan kirjan ja katsomaan videon puvun valmistamisesta.

Työohjeet ja kaavat tähän pukumalliin saa ostettua Käsityöliike Anjalinista Salosta.

Liivin esikuva

Tämän liivin esikuva on talletettu Turun maakuntamuseoon numerolla P:14116. En ole tavannut esikuvaliiviä, mutta minulla on ollut käytössä kuvia siitä. Museoon talletettu liivi on nähtävästi koottu paloista: hahmotan valokuvissa saumoja etuliepeissä, pääntiellä keskitakana ja kainaloiden alla sivusaumojen lähellä. Kangas on käytetty tarkasti eikä sitä ole ollut ylenmäärin. Arvelen esikuvaliivin kankaan olleen teollista.

Esikuvasta kansallispukuun

Kun Uskelan kansallispuvun esikuvia tutkittiin, kutoja Sirkka Rissanen kutoi liivikankaan toisinnoksi kangaskokeiluja, joissa käytti erilaisia villalankoja. Kampavillalankainen loimi, joka kudottiin ohuella karstavillalangalla, oli tuonut esikuvan kaltaista kangasta.

Kansallispuvun liivikangas

Kangas on tiivis sekä loimen että kuteen suunnassa. Sidoksena on palttina ja lisänä kankaan pinnalle nousee vihreitä nastoja eli loimilangoista muodostuvia täpliä. Loimi luodaan Vuorelman kampavillalangasta ja Wetterhoffin Uusi Veera -langasta. Kudelankana käytetään ohutta karstavillalankaa.

Kampavillainen loimi

Loin ohuemmat Vuorelman kampavillaiset langat omaksi loimekseen ja Veerat omaksi loimekseen, jotka yhdistin kangaspuille samalle varvalle. Jokunen loimilanka katkesi luodessa teknisten ongelmien vuoksi.

Jälkiviisaana ajattelen, että vihreät nastalangat olisi voinut luoda omaksi loimekseen ja vetää toiselle loimitukille, putkelle tai ryhmissä painojen kanssa roikkumaan, koska ne sitoutuvat kankaaseen harvemmin kuin palttinapohjan loimilangat. Koska kaikki langat olivat puissani samalla tukilla, kiristelin vihreitä lankoja erillisten varpojen avulla. Onnistui se toki niinkin.

Uskelan kansallispuvun liivikangas kudotaan käsin kangaspuissa ohuista villalangoista.
Loimi luodaan ohuista kampavillalangoista.

Käsin värjätty kudelanka

Kudelankana on yksisäikeinen karstavillalanka. Sen värisävy puuttuu nykyisin saatavilla olevasta langasta, joten lanka on erikoisvärjättävä käsin. Olen kehittämässä värjäysapurahalla värjäysreseptejä näihin puuttuviin värisävyihin. Aivan tismalleen tätä puuttuvaa sävyä en ole vielä saanut toistettua, mutta pääsin lähelle lempeää vadelmanpunaista.

Raakalanka Bragen Brage84 tulee maahan kartioilla. Lanka värjätään käsin vyyhdeillä, joten lanka on vyyhdettävä ja sidottava haltijalangoin ennen värjäystä. Värjäyksen aikana tuo yksisäikeinen karstavillalanka pyrkii kiertymään itsensä kanssa kaksisäikeiseksi ja haltijalangoista huolimatta vyyhdit tuntuvat hieman sotkeentuvan. Niinpä puolaamiseen kuluu aikaa enemmän.

Kutomisesta

Villainen tiheä loimi oli pidettävä hyvin tiukkana, jotta viriö aukesi kuteen heittämistä varten. Muuten saattoi tulla sitoutumisvirheitä. Kun loimi on kireänä, saa kankaan kudottua tiiviiksi kudontaohjeen mukaan. Oikeastaan tuon tiukemmalle loimea ei edes saanut kiristettyä.

Minulle tuli kutomistavaksi tuplalyönti. Vaikka koetin päästä tavasta eroon kesken loimen, se palasi kuitenkin. No, yläluhallisilla puilla kutominen sujuu kuin tanssi! Heitin kuteen, löin kiinni, vaihdoin viriön, löin uudelleen. Lyönti oli voimakas ja äänekäs. Aivan tiukkaa työtä.

Uskelan kansallispuvun liivikangasta.
Nastojen väli on 9 mm.

Huomasin, että nastalankoihin on kiinnitettävä jokaisessa kuvio-osassa huomiota. Nostin kämmenellä esiintymisvuoroonsa tulevat nastalangat auki. Palttinaosuudelle tullessa pudotin nastalangat alas poljennan lisäksi koko loimen leveydeltä sormenpäillä lankoja hipaisten. Palttinaosuuden jälkeen nyin nastalankoja kankaan nurjalta puolelta paikoilleen, sillä ne saattoivat yrittää työntyä palttinasta läpi.

Loimilankoja ei katkennut yhtään kutoessa. Kangasta kutoi n. 20 cm tunnissa jos kudelangat oli valmiina puolattuina.

Kankaan kutomista.

Kudelangan menekistä

Uskelan kansallispuvun liivikankaan kudontaohje ei kerro kudelangan menekkiä. Kudelangan laatu on karstavillalanka tex 84 ja tiheys on ohjeen mukaan 14 l/cm. Laskennallisesti kudelankaa olisi pitänyt mennä 86 cm leveään loimeen n. 100 g/m, mutta minulla sitä upposi 140 g/m (mitattu valmiin, kutistetun kankaan pituuden mukaan).

Uskelan liivikankaan kutomista.

Viimeistelystä

Päättelin kankaasta langanpäät ja viimeistelin sen märän harson läpi höyryttämällä. Kutomani kangas kutistui leveydestä kuusi ja pituudesta seitsemän prosenttia (kangas oli mitattu kutoessa loimi kireällä).

Kustannuksista

Kudoin kangasta viiteen liiviin. Valmiin liivipalan leveys on 82 cm ja pituus 110 cm.

  • materiaalikulut (loimilanka + raakalanka kuteeksi): 280 €
  • työaikaa (luomisesta ja värjäyksestä puolaamiseen, kutomiseen ja viimeistelyyn) 60 h = 1800 €
  • yhteensä 2080 €
  • 2080 € : 5 liiviä = 416 €/liivipala

Kangasta on varastossa!

Varastooni jäi kaksi liivipalaa (leveys 82 cm, pituus 110 cm). Laita viesti ja osta omasi!

Uskelan kansallispuvun liivikangasta.
Valmista kangasta.

Haluatko kommentoida? Kirjoita viestisi tähän.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.