Leppäliinapyyhesarja

Sain tilauksen astiapyyhkeistä. Samalla osoitan osaamiseni kahteen artesaanin tutkinnonosaan: asiakaslähtöinen valmistaminen ja tuotteen valmistaminen käsityönä. Näissä kahdessa tutkinnonosassa arvioidaan osaanko mm.

 • suunnitella omaa työtäni, uniikki- tai piensarjatuotteen tuoteideaa
 • valita tuotteen tuoteominaisuudet, käyttää tuoteideaan soveltuvia materiaaleja
 • valmistaa ja viimeistellä tuotteen
 • kehittää kädentaitojani, toteuttamisen työmenetelmiä ja -vaiheita ja arvioida omaa toimintaani
 • laskea materiaalien kulutuksen, laskea kustannuksia, tehdä hinta-arvion ja tarjouksen
 • neuvotella asiakkaan kanssa mm. havainnollistavin esimerkein, esitellä valintojen vaikutusta toteutukseen

Prosessista tuli kaksi blogiartikkelia – olenkin jo aiemmin kirjoittanut astiapyyhkeiden koeloimesta. Edellisessä artikkelissa tapahtunutta:

Tapasin asiakkaan näytetilkkujen parissa. Tapaamisessa sovimme varsinaisen loimen materiaalin, värityksen ja tiheyden sekä eri niisintäryhmien koot.

Näytetilkkuihin olin käyttänyt loimena sekä merseroimatonta (tex 36 x 2) että merseroitua puuvillaa (tex 30 x 2) ja loimen tiheys oli ollut 16. Kerroin asiakkaalle, että merseroitu puuvilla imee merseroinnin emäskäsittelyn vuoksi paremmin kosteutta. Se on myös lujempaa ja kiiltävämpää. (Lue John Merceristä, merseroinnin keksijästä.)

Merseroitu loimenpuolikas oli ollut miellyttävämpi kutoa ja pidin merseroidun näytteen jäljestä enemmän. Esimerkiksi punaisella aivinalla kudottu näyte miellytti merseroidulta puolelta enemmän. Tuo punainen aivina 12 oli asiakkaan lankaa, josta hän halusi pyyhkeitä kudottavan.

pyyhe 005p

Merseroimaton loimi vasemmalla, merseroitu oikealla.

Asiakas valitsi loimeksi merseroidun puuvillan (tex 30 x 2). Loimea tihennettiin: koeloimen tiheys oli ollut 16 l/cm, mutta nyt senttimetrille laitettiin kaksi lankaa enemmän. Loimeen tulisi siniset reunaraidat aivan kuten tämän näytteen oikeassa laidassa:

pyyhe 011p

Merseroimaton reuna vasemmalla (yksi raita), merseroitu oikealla (kolme raitaa).

Loimen niisinnästä sovimme seuraavaa:

 • reunapalttina 8 lankaa
 • 4 ripsiryhmää
 • 6 ripsiryhmää, joista joka toinen on sininen
 • keskiosa 4-4 ripsiryhminä

Poljennasta sovimme:

 • päärmeiden osuus kudotaan suoralla poljennalla
 • päihin n. 10 cm pitkittäisraidat
 • keskiosassa on 8-14 poljennan kokoinen ruudutus: samanvärisissä pyyhkeissä samanlainen

Asiakas antoi omia aivinoitaan kuteeksi ja toivoi, että kutoisin kaksi pyyhettä valkaistulla, kaksi pyyhettä valkaisemattomalla ja kaksi pyyhettä punaisella aivina 12:lla.

Loin kerralla pidemmän loimen, sillä kankaan rakentamiseen (luominen, vetäminen loimitukille, niisiminen ja pirtaan pistely) kuluu tällä loimella kohtuullisen pitkä aika. Siten alkuvalmistelujen kustannukset/pyyhe tippuvat pienemmiksi. Olin saanut samaan loimeen muitakin kyselyjä, joten loin loimea n. 19 metriä (painoa hiven yli kilon).

luomapuissap

Loimi luomapuissa.

Vaikka pyyhkeistä oli useampikin asiakas kiinnostunut, loimi luotiin ja niisittiin ensimmäisen asiakkaan toiveiden mukaiseksi. Olin hieman vajaakuntoinen, kuumeinen, kankaan rakentamisen aikaan, joten tähän työvaiheeseen kului pari työpäivää. Nohevana aikaa olisi mennyt vähän toista työpäivää.

Pääsin kutomaan. Kudoin aluksi pari tilkkua ja kokeilupyyhettä omilla aivina 12-langoillani. Pesin nuo pyyhkeet, kylmämankeloin ja näytin asiakkaalleni varmuudeksi. Hän oli tyytyväinen kankaisiin ja antoi luvan kutoa samoin itselleen. Kellotin kutomisnopeutta asiakkaan kuteilla. Yhteen 110 cm pitkään pyyhkeeseen kului puolaamisineen aikaa n. 3,5 tuntia, joten työpäivässä sain kudottua kaksi pyyhettä.

En pitänyt tarkkaa kirjaa kuteen menekistä, sillä asiakas oli antanut kaikki aivinansa näiden pyyhkeiden vapaaseen käyttöön. Kuitenkin näytti siltä, etteivät asiakkaan valkaisemattomat aivinat riittäisi kuin yhteen pyyhkeeseen kahden pyyhkeen sijasta. Teimme uuden suunnitelman: sovin hänen kanssaan, että kudon kolme pyyhettä valkaistulla ja kolme punaisella aivinalla. pyyhe 020p

Kun asiakkaan kuusi pyyhekangasta oli kudottu, irrotin ne kangaspuista, päättelin katkenneet loimilangat, ompelin ompelukoneen kolmiaskelsiksakit pyyhkeiden päihin ja leikkasin raakapyyhkeet toisistaan irti. Pesin valkoiset kankaat ja punaiset kankaat toisistaan erillään 60 asteen lämpötilassa pesuaineen kanssa (jauhemainen Serto valkaisuainepitoinen ja jauhemainen Serto värilliselle pyykille). Annoin pesukoneen lingota kankaat vain kevyesti ja ripustin ne varjoon kuivumaan. Kylmämankeloin kankaat hieman kosteina ja rullasin ne tiukasti putken päälle.

Asiakas halusi päärmätä kankaat itse, joten työni oli valmis. Tein laskun ja tulostin kankaille hoito-ohjeen.

Tässä kuvia valmiista kankaista:

pyyhe 003 (2)p

Kolme punaista pyyhettä päällekkäin.

pyyhe 005 (2)p

Pyyhkeen päässä suoraa poljentaa, sen jälkeen kymmensenttinen raita ja keskiosa ruudutusta.

pyyhe 009 (2)p

Valkoinen kolmikko. Tässä näkyy hyvin leppäliinan sitoutuminen.

pyyhe 007 (2)p

Näissä pyyhkeissä on ihana kiilto! (Joka ei tietenkään kuvasta näy.)

 

Haluatko kommentoida? Kirjoita viestisi tähän.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.