Vierailin viikko sitten yritysneuvojan luona. Pohdin y-tunnuksen merkitystä ja kaipasin neuvoja tunnuksen mahdollisesti hankkimiseksi. Sain tuuppauksen eteenpäin.
Seuraava ovi oli verotoimiston, jossa sain konkreettisen avun y-tunnuksen hakemiseksi. Sieltä kuulin verottajan järjestämästä uuden yrittäjän veroinfosta, johon voi osallistua verkon kautta 26.11.2014 aamupäivällä.
Jokohan y-tunnus laitetaan hakuun tällä viikolla?
YTJ – Yritys ja yhteisötietojärjestelmä
Verohallinto: Liikkeen- ja ammatinharjoittaja
Patentti- ja rekisterihallitus: Kaupparekisteri
Artikkelikuva: Puistokatu 1, Savonlinna, iltavalaistuksessa. Kuva: Soila Puurtinen. Lähde: Itä-Savo
Oi, vai että tällaisia pohdintoja! 🙂
No kyllä, luonnollista jatkumoa!
Kannattaa ehdottomasti selvitellä myös nämä vaihtoehdot: osuuskunta tai laskutuspalvelu (esim. Ukko.fi, Eezy, Omapaja, jne). Jos toiminta on aluksi pienempää, niin ei putoa niin helposti sovitellun työttömyysturvan ulkopuolelle, kuten yrittäjänä käy. Osuuskunnasta saa omistaa (muistaakseni) enintään 15%, jotta ei tulkita yrittäjäksi – eli että tuo vaihtoehto vaatii tarpeeksi suuren osuuskunnan.
Näissä vaihtoehdoissa siis toimitaan yrittäjämäisesti, mutta ollaan palkansaajan asemassa – ja laskuttaja ottaa oman siivunsa välistä, mutta toisaalta tekijältä jää byrokratia vähemmäksi.
Omat hyvät ja huonot puolensa kaikissa näissä vaihtoehdoissa (esim. investoinnit, ALV-vähennykset jne. ovat erikseen selviteltävä juttu kussakin), mutta kannattaa olla tietoinen kuitenkin.
Itse pohdin myös yrittäjyyttä yhtenä vaihtoehtona tulevaisuudessa – ja voin suositella myös työkkärin yrittäjävalmennus -kurssia ja/tai yrittäjän ammattitutkintoa. Oli itselle ainakin tosi hyödyllinen.
Jep, nuo ovat juuri samoja asioita, joita olen tässä matkan varrella harkinnut, pohtinut ja selvitellyt. Tämä tuntuu todellakin luontevalta jatkolta, puuttuvalta palaselta!
Toimin ainakin tässä vaiheessa sivutoimisena yrittäjänä ja perustan toiminimen. Y-tunnuksen hankkimista on suositeltu, jotta kumppaneiden (esim. yhdistykset, yritykset, kunnat) on helpompi ostaa minulta työtä eikä toinna ottaa minua palkkalistoilleen (ja maksaa sivukuluja).
Osuuskunta voi hoitaa hallinnolliset työt ja ottaa toki oman ”veronsa” siitä. Säästän ja teen esim. tarjoukset, laskutuksen ja kirjanpidon itse.
Liikevaihto ei ylittäne 8500 e/v, toiminta on vähäistä, joten en liity arvonlisäverovelvollisten rekisteriin (= myymäni tuotteet sis. ALV 0 %). Yritykseni ilmoittautuu ennakkoperintärekisteriin (http://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Liikkeen_ja_ammatinharjoittaja/Perustaminen/Ennakkoperintarekisteri__uusi_yrittaja(34732)).
Lajulan kangastupa on nyt tammikuun 2015 lopulla hakeutunut arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Vaikka toiminta on vähäistä, on yrityksellä yhteistyötä alv-velvollisten yritysten kanssa.