Tovi sitten kolme kouluviikkoa touhusin päivisin intensiivisesti. En edes muistanut ottaa työvaiheista kuvia. Värjäyksen ja kankaan kuvioinnin teoria ja näytteiden valmistaminen piti tiukasti otteessaan.
Tavoitteena oli valmistaa ryhmänä selluloosakuitujen värinäytekansiot Remazol-väreillä kasto/seisotus-menetelmällä, villan värinäytekansio liemivärjäyksessä, valmistaa kankaanpainoseula ja käyttää sitä monipuolisesti painotyössä. Voi, saimmekin kasaan kolme isoa kansiollista värinäytteitä joka heppu! Näytän tässä muutamia esimerkkejä.
Teimme selluloosakuitujen näytekansiot jutista, puuvillasta (lakana- ja harsokangas), pellavasta ja halutessaan myös paperi- ja sisalnarusta. Näytteitä tehtiin kahdesta yhdistelmäväristä (esim. keltainen ja violetti, punainen ja sininen, turkoosi ja musta)…

Mm. tällaisia sivuja yhdistelmäväreistä selluloosakuiduille, värin pitoisuus kaikissa 20 g/l.
… ja lisäksi Remazol-purkkivärien voimakkuudesta (20 g/l – 0,2 g/l).

Esimerkkejä Remazol-purkkiväreistä selluloosakuiduille värin voimakkuuden ollessa 20 g/l – 0,2 g/l.
Villan (huopa, ohut villakangas, Muhku-villalanka) värjäsimme liemivärjäyksessä Remazol-väreillä. Teimme näytteet purkkiväreistä (värin voimakkuus 2 %)…

Muutamia puhtaita purkkivärejä villassa.
… ja kahden eri värin yhdistelmistä.

Muutama esimerkki kansiosta yhdistelmävärit villassa, väripitoisuus 2 %.
Painokuosiin halusin ammentaa kansan vaatetuksesta. Olisiko se oma karttuunikuosi, kuvia soljista, tekstiä vai jotain muuta, pohdin. Kirjallisuutta selatessa sain idean, jonka toteuttamiseksi oli soitettava kirjan julkaisijalle. Pyysin luvan saada käyttää heidän kuvaansa tähän työhön. Graafista ja pelkistettyä on tullut. Minulta on jo kysytty onko kuvassa talon pohjapiirustus. Huomaatko sinä, lukijani, mikä kuva seulaani on valotettu?
Huomaan 😀 Vähän aikaa löi tyhjää, mutta sitten tajusin, kun ”irroitin” yhden palasen! Hieno oivallus!
Hienosti hierottu aivonystyröitä ja selvitetty tämä keissi, sherlokki! 🙂 Mitähän kaikkea kivaa tuosta voisikaan saada aikaiseksi? Millaista tuotetta laittaisi ilmoille?
Tuo painoseulan kuvio on yleinen, globaali. Sitä ei käytetä painokuviona vaan se kuvaa jotakin. Siihen tiukasti liittyy termi ”zero waste”.