Apurahatyö lähti käyntiin

Aloitin apurahatyön syyskuun 2018 lopussa eli viime viikolla.

Kyselen kansallispukumallien kodeista heidän pukumalleissaan käytettävistä villalangoista.

Tilasin virolaisen hienon vyyhdinpuun (kerilaud). Ostin värjättäväksi monia kiloja Brage84- ja Fårö-lankoja, vyyhtesin niitä, laimensin värejä pienten lankaerien värjäämistä varten. Hankimpa yhden 10 litran kattilankin entisten lisäksi ja keräsin lasipurkkeja.

Villa värjäytyy varmemmin tasaisesti kun sen antaa kastua vuorokauden. Niinpä värjäyksiä on ennakoitava: on vyyhdettävä lankaa, sidottava se löyhästi haltialangoin vyyhdin pituudesta riippuen useammasta kohdasta, kirjattava ylös vyyhdin tarkka paino ja laitettava vyyhti veteen kastumaan.

Villa tarvitsee väriä vähän ja se imaisee usein lähes kaiken värin liemestä. Näillä käyttämilläni Remazol-reaktiiviväreillä pitoisuudet ovat niin vahvoja, että yhdellä grammalla väriä voi värjätä 50 grammaa melko voimakasta sävyä villalankaan. Käsityömäisiin kattilassa tehtäviin villan näytevärjäyksiin itse väriä menee todella vähän, joten granulaattimuodossa oleva värijauhe on laimennettava valmiiksi nesteeksi. Työhön tarvitaan vaaka, joka näyttää painon vähintään gramman kymmenesosan tarkkuudella, ja mittaruiskuja (minulla on käytössä 2 ml – 100 ml ruiskuja).

Itse väriliemi valmistetaan juuri ennen värjäämistä. Siihen tulee vettä, glaubersuolaa, etikkaa ja väriä. Lanka upotetaan liemeen, jota käydään lämmittämään. Väriliemen lämpötila nostetaan tasaisen hitaasti noin tunnin aikana n. 90 C-asteeseen. Lankaa liikutellaan ahkerasti liemessä koko prosessin ajan ja lämpö pidetään 90 – 98 C-asteen välillä noin tunti.

Tämän kaksituntisen hellasession jälkeen lämpötilan annetaan viilentyä itsekseen. Jäähtyneestä langasta puristellaan mahdolliset värijäämät värjäysastiaan ja lanka huuhdotaan, lingotaan, huuhdotaan ja lingotaan kunnes vesi on kirkasta.

Lämpötilan muutosten on oltava hitaita, jottei villa huopuisi.

Vyyhti oiotaan ja jätetään kuivumaan ilmavasti. Kun lanka on kuivunut päästään näkemään millainen väri saatiin aikaiseksi.

Brage84-lankaa kahden värin yhdistelmävärjäyksessä.

Seuraa työtäni Instagramissa ja Facebookissa!

Haluatko kommentoida? Kirjoita viestisi tähän.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.