Rovaniemi pieneni

Muokkasin ystäväni Rovaniemen naisen kansallispukua Suomi100-juhlaan. Suurikokoinen kansallispuku oli löytynyt käytettynä ja ystäväni oli puvun uutena käyttäjänä sen kanssa eriparia.

Rovaniemen naisen kansallispuvun on koonnut vuonna 1953 Tyyni Vahter ja siitä on maalannut akvarellin vuonna 1960 Alli Touri. Lisätietoa puvusta Taito Lapin Raanunetistä ja kuvia Mari Varosen Kansallispuvussa -nettisivulla.

Lapin Nuorison Liitto ry:n 1997 julkaisemassa Paritaskut ja punapaita -kirjassa Maria Keskipoikela kirjoittaa, että Rovaniemen naisen kansallispuvun osat ovat hamekangasta lukuunottamatta Rovaniemellä 1700-luvulla eläneen emäntä Susanna Junkkaran perukirjan vaateluettelon mukaiset. Hamekankaan raidoitus ja väritys on saatu yhdistämällä Junkkaran hamekangasta (Museovirastosta) ja Yliruokasen talosta löytyneen hamekankaan raidoitusta. Liivin ja paidan mallin sekä esiliinan kankaan voisin veikata olevan suunniteltuja, koska niille ei kirjallisuuslähteiden mukaan ole esikuvia museossa.

Kansallispuvun osan suunnitteleminen on ollut aivan tyypillistä kansallispukujen elämän ensimmäisen sadan vuoden ajan ennen kansallispukuneuvoston perustamista vuonna 1979. Sen jälkeen museoihin talletettuja kansan juhlavaatteita on tutkittu ja tutkimusten perusteella vanhojen kansallispukumallien työohjeita ja kaavoja on tarkistettu vastaamaan esikuviaan tai on pystytty luomaan kokonaan uusi kansallispukukokonaisuus (esim. uusin Johanneksen naisen kansallispuku).

Rovaniemen naisen kansallispuku on ollut myynnissä Helmi Vuorelma Oy:llä ja sen jälkeen Suomen Perinnetekstiileillä. Tätä kansallispukumallia ei ole tarkistettu kansallispukuraadin ohjauksessa, mutta pukua on valmistettu perinteisin menetelmin. Perinteisin menetelmin tein minäkin korjaukset hameeseen, liiviin ja paitaan.

Purin hameen kankaaksi, pesin sen ja tein entisestä helmasta vyötärön. Kankaan kaikki leveys otettiin käyttöön hameen pituudeksi vuorittamalla hameen helma valkaisemattomalla pellavalla.

dav

Laskostin hameen vyötärön uudelleen tasaisille laskoksille välittämättä hamekankaan värityksestä. Uusi vyötärönauha ommeltiin pellavaisesta vuorikankaasta. Kiinnittiminä ovat napit ja silmut. Toimin samaan tapaan kuin tässä kirjoittamassani hameen ompeluohjeessa.

dav

Hame oli ennen laskostettu siten, että tummansininen pohja oli laskosten päällä.

dav

Laskostin hameen uudelleen niin, että koko hameen väritys näkyy jo vyötäröllä. Vyötärökaitale on pellavaa ja pullukka.

Poistin liivistä muotolaskokset, joita on ollut nähtävästi vain harvoin kansan vaatetuksessa. Liivin ympärysmitasta lähti lähes kymmenen senttiä ja olkaimista samaten pois liiviä sovittaessa. Tein uusilla kaavoilla sovitusliivin. Esikuvien aikaan muotoa liiveihin ja röijyihin on saatu mm. kiiloilla, jotka olisi voinut ommella tämän liivin helmaan, mutta sovitusliivi istui ilman niitäkin. Leikkasin liivin uudelleen, tuin sen miehustan ja vuoritin tukevalla valkaisemattomalla pellavalla.

dav

Koska liivi oli sivusaumallinen, jätin sivusaumoihin ympärysmittaan nelisen senttiä levitysvaraa, mutta saumanvarat eivät näy liivin sisäpuolella. Seuraavissa kuvissa ennen ja jälkeen:

Keskeneräinen paita oli hankittu toisesta pesästä. Siitä puuttui kiinnittimet. Hihansuihin ompelin napinlävet ja helmiäisnapit sekä miehustan halkioon paljinsoljen kiinnityslenkit. Pesin, tärkkäsin ja silitin paidan.

dav

Lisäksi ompelin pellavaisen alushameen, joka tuo esikuvien aikaan tavoiteltua runsautta muotoihin.

alushame (2)p.jpg

Paljon on näille osille luvassa käyttöä. Käyttöön ja iloitsemiseen ne on tehtykin – ei seisomaan kaapissa. ❤

Haluatko kommentoida? Kirjoita viestisi tähän.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.