Saarijärven naisen kansallispuvun tarkistustyötä on tehty eteenpäin. Kudoin röijykangasta.

Toini-Inkeri Kaukonen, joka kokosi Saarijärven naisen kansallispuvun vuonna 1968, kirjoittaa kirjassaan Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut (1985):
”Esiliina on (…) kirkkaansininen, tummansiniraitainen puuvillaesiliina, jonka kankaan malli on saarijärveläisestä 1800-luvun alkupuoliston puuvillaröijystä (kuva 68).”
Tuosta saarijärveläisestä siniraitaisesta puuvillaröijystä (KM A1838) on piirroskuva ja kuvaus kirjan sivulla 56. Tätä röijyä nyt kopioidaan, toistetaan, Saarijärven naisen kansallispuvun tarkistuksessa.
Olin kutonut aiemmin kapean kokeilun tälle kankaalle. Kokeilusta löytyi silloin täydellinen tilkku, joka valittiin toistettavaksi. Loin nyt loimen kahta röijyä varten, siis A- ja B-mallipukuihin.

Kangas on loimiraidallinen. Siinä yhdistyy kolmea eriväristä sinistä ja värinvaikutuksen vuoksi kankaan väri taittuu. Kuviin kankaan väriä on vaikea tallentaa. Langoissa on niin puuvillaa kuin pellavaakin.

Kudoin aluksi puolimetrisen pätkän, jolla testasin kankaan kutistuvuuden.
Esikuvaa tutkittuani olin kuvitellut tämän kankaan olevan työläs toistaa ja vaativan värjäyksiä, mutta väärässä olin. Nykylangoista löytyi sopivat. Kangas oli raidallisena hieman hitaampi luoda ja tiheänä vei aikaa niisiä, mutta miellyttävä se oli kutoa.

Kutistin kankaan lämpimässä vedessä. Se päästi veteen paljon väriä ja voi olla, että irtoväriä jäi vieläkin. Tämä kannattaa myöhemmin tämän kankaan kanssa ottaa huomioon. Aiemman puolimetrisen pätkän olin kutistanut 60 asteen konepesussa, joka kutisti kangasta enemmän kuin kastelu.


Kun pukutarkistus on valmis työohjeineen kaikkineen, pääsette ostamaan puvun tulevalta myyjältä kankaan kudontaohjeen.