Saarijärven naisen kansallispuvun tarkistamista vetää Suomen kansallispukukeskuksen kansallispukukonsultti Taina Kangas. Hän kutsui työryhmämme toiselle tapaamiselle esikuvavaatteiden ääreen: pöydällä pötkötti kaksi röijyä, hame, kahdet sukat, tilkku kangasta, kahden pirtanauhan pätkät, tykkimyssy ja sen tyllipitsi. Kaikki Saarijärveltä tai lähistöltä 1800-luvulla eläneiden naisten vaatteita. Ne tämän puvun asiantuntija Mariliina Perkko on osoittanut kansallispukukokonaisuuteen toistettaviksi paidan ja vaihtoehtoisten esiliinojen lisäksi.
Olimme tehneet kokeiluja, joita vertasimme museoesineisiin: oli ommeltu röijyjä noiden vanhojen röijyjen kaavoilla, neulottu sukkaa, kokeiltu eri paksuisia lankoja tyllikirjontaan sekä kudottu pirtanauhaa ja vaatetuskankaita. Minä röijy-, esiliina- ja hamekankaiden kutojana toin omat näytteeni.



Olin edellisellä kerralla tutkinut esikuvakankaita haalistumattomilta paikoilta ja tehnyt niistä muistiinpanot materiaaleista, tiheyksistä, raidoitusten mallikertojen koosta ja lankaluvuista sekä väreistä. Olin etsinyt kokeiltavia lankoja eri lankakartoista ja myyjiltä.

Olin tehnyt useita tiheyskokeiluja etsien sopivaa loimen tiheyttä vaaleisiin kankaisiin: kangas kun kutistuttuaan muuttuu tiiviimmäksi mitä se on ollut kangaspuissa. Olin siis kutonut useamman näytteen, jonka pesin ja mittasin. Onnistuin ratkaisemaan vaalean loimen arvoituksen.

Tein myös tummemmalle loimelle kokeilun, johon testasin eri loimi- ja kudelankoja 36 näytteen verran.

Minulla oli mukanani kolme vaaleaa kangasnäytettä, joihin saatiin verrattua toisen röijyn, hameen ja esiliinan kankaita, sekä yksi tumma vertailunäyte toiselle röijykankaalle.
Työryhmämme vertasi näitä näytteitä pöydällä köllöttäviin esikuvavaatteisiin. Ilo oli minulla melkoinen kun kollega Soja Murto löysi tummasta näytteestä 36 ruudun joukosta sopivan loimi- ja kudelankayhdistelmän. Se oli aivan kohdallaan, kaikin puolin! Siitä tehtäneen vielä täysleveä kokeilu, jotta voidaan varmistua kankaan luonteesta ja käyttäytymisestä isona pintana.

Esiliinakangasnäyte oli myös hyvin samankaltainen kuin esikuvansa. Mahtavaa, että lankakaupasta löytyi valmiiksi oikean väriset ja paksuiset langat tähänkin kankaaseen. Kudontaohjeen mallikertaan lisätään vielä muutamia lankoja ja se on valmis.

Vaalean röijyn ja hameen kankaisiin on kokeiltava muutamia uusia lankoja ja mallikertojen lankalukuja. Valitsemme sitten näytteisiin testatuista eri kudelangoista ne, jotka tuottavat ilmeeltään samanoloista kangasta kuin esikuvissa on.
Käy lukemassa Sojan blogista hänen kuulumisensa tästä projektista.
Kansallispuku on toisinto kansan juhlavaatteista ja sen työohje kirjataan tekohetkellä saatavilla olevista materiaaleista. Tämä tutkimustyö johtaa Saarijärven naisen kansallispuvun kahden mallipuvun valmistumiseen. Kun materiaalit muuttuvat, voidaan työohjeita päivittää mallipuvun avulla.