Osta työtä Suomeen

Tänään 4.12.2015 pidetään historian ensimmäinen Osta työtä Suomeen -päivä.

Kuva sivulta http://www.sinivalkoinenjalanjalki.fi/osta-tyota-suomeen-paiva-4-12/

Kun ostat suomalaisia tuotteita ja palveluita luot Suomeen uusia työpaikkoja.

On sitä ennenkin pidetty oman maan puolia. Lainaan Lehtisen ja Sihvon Rahwaan puku (2005, 9-10) -kirjaa:

Papiston ja porvariston pukeutumista koskevat asetukset vahvistettiin vuonna 1664. Ulkomaisten kankaiden tuontia pyrittiin rajoittamaan tuontikielloilla ja leimauttamispakolla. Pukeutumista säädeltiin laeilla, joissa määrättyjen ylellisyystavaroiden tuonti kiellettiin. (…) Ylellisyysasetukset liittyivät merkantilistiseen talouspolitiikkaan. Ulkomaista tuontia haluttiin rajoittaa kotimaisen tuotannon kehittämiseksi. (…)

Vuoden 1739 ylellisyysasetus johti ulkomaisten kankaiden ja niistä valmistettujen vaatteiden leimauttamispakkoon vuosina 1740, 1742 ja 1745. Leiman tuli osoittaa, että kangas oli valmistettu kotimaassa tai ostettu Itä-Intian kauppakomppanian huutokaupasta Göteborgista.

Kotimaista valmistusta pyrittiin edistämään perustamalla villakutomoita. Suomalaisen villan keruupaikka oli Turku. (…) Turun villakutomossa kudottiin kotimaista villakangasta, jota oli tarkoitus käyttää ulkomaisen villakankaan sijaan. Vuonna 1766 ankarassa ylellisyysasetuksessa kiellettiin kaikkinainen ylellisyys vetoamalla valtiontalouden huonoon tilaan. (…) Kun ylellisyyslainsäädäntö 1770 uusitiin, se vapautti ylemmät säädyt, mutta kansan pukeutumista koskevat rajoitukset säilytettiin. Rahvaan naisten tuli pukeutua edelleen perinteiseen pukuunsa.

Lajulan kangastuvalla kudotut kankaat valmistetaan Suomessa. Niiden raaka-aineet (esim. puuvilla, pellava, villa) ovat kotoisin eri maista, osin myös Suomesta. Kangastuvan ompelutyö on kotimaista.

 

Haluatko kommentoida? Kirjoita viestisi tähän.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.