Aikani eteläpohjanmaalaisten seurassa alkoi

Olen saanut tilauksia eteläpohjanmaalaisten kansallispukujen kankaista. Sieltä tunnetuimmat lienevät Etelä-Pohjanmaan miehen puku ja Etelä-Pohjanmaan naisen puku. Molemmista on puhuttu Härmän pukuina, miehen puvusta myös Jussi-pukuna.

Sekä naisen että miehen puvuista on vanhemmat ja tarkistetut versiot. Tässä linkit pukuihin:

Itselleni on kansallispukujen valmistuksessa tärkeää käyttää kansanomaisia materiaaleja ja työtapoja. Mikäli pukua on tutkittu, tarkistettu ja luotu uudet valmistusohjeet, käytän niitä. Valmistan pukujen kankaat tarkistettujen versioiden mukaan ellei asiakas tarvitse esim. jatkopalaa vanhempaan kankaaseensa. Silloin teen salapoliisityötä ja etsin langat, sidoksen ja tiheyden lähimmäksi vanhaa kangasta.

No, kävin tilauksesta toimeen. Rakensin näille eteläpohjalaisille yhteisen kankaan eli loin ja laitoin loimen kudontakuntoon. Sitten istahdin Etelä-Pohjanmaan miehen tarkistetun puvun liivikankaan ääreen. Parimetrisen kankaan kutomiseen kului noin kaksi ja puoli työpäivää. Kangas on kudottu karstavillalangalla. Kangas on melko tuhtia punapohjaista sinisin ja sinivihrein raitaryhmin. (Kankaan värit eivät toistu näissä kuvissa aivan oikein.)

ep_miesp

Valmis Etelä-Pohjanmaan miehen kansallispuvun liivikangas.

Valmis Etelä-Pohjanmaan miehen kansallispuvun liivikangas.

Tässä tarkistetussa liivikankaassa käytetään raidoituksessa flammulankaa, joka on värjätty kansainvälisesti tunnetulla ikat-menetelmällä. Ikat-värjäyksessä lankaan on ennen värjäystä sidottu määrätyistä kohdista esteet, jotka eivät päästä väriä alleen. Niin lankaan jää värjäytymättömiä kohtia, joista voidaan kutoessa muodostaa kuvioita. Näitä flammukankaita onkin eteläpohjanmaalaisissa kansallispuvuissa huru mykke!

Soja Murto on kirjoittanut Tekstiilikulttuuriseuran kuukauden tekstiilinä 09/2014 Mouhijärven flammuista. Kipaisehan lukemassa millaista käsityötä flammulangan valmistusprosessi on.

Haluatko kommentoida? Kirjoita viestisi tähän.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.