Olen saanut tilauksia eteläpohjanmaalaisten kansallispukujen kankaista. Sieltä tunnetuimmat lienevät Etelä-Pohjanmaan miehen puku ja Etelä-Pohjanmaan naisen puku. Molemmista on puhuttu Härmän pukuina, miehen puvusta myös Jussi-pukuna.
Etelä-Pohjanmaan naisen ja miehen kansallispuvut
Sekä naisen että miehen puvuista on vanhemmat ja esikuvia vastaavat tarkistetut versiot. Tässä linkit pukuihin:
- Etelä-Pohjanmaan miehen puku, koottu vuonna 1953
- Etelä-Pohjanmaan miehen tarkistettu mallipuku kansallispuvut.fi-sivustolla ja Flammuraita ja helahoito -sivustolla
- Härmän-Isonkyrön naisen kansallispuku vuodelta 1922
- Etelä-Pohjanmaan naisen tarkistettu mallipuku kansallispuvut.fi-sivustolla ja Flammuraita ja helahoito -sivustolla
Esikuvien mukaan
Itselleni on kansallispukujen valmistuksessa tärkeää käyttää kansanomaisia materiaaleja ja työtapoja. Mikäli pukua on tutkittu, tarkistettu ja luotu uudet valmistusohjeet, käytän niitä. Valmistan pukujen kankaat tarkistettujen versioiden mukaan ellei asiakas tarvitse esim. jatkopalaa vanhempaan kankaaseensa. Silloin teen salapoliisityötä ja etsin langat, sidoksen ja tiheyden lähimmäksi vanhaa kangasta.
Kankaan kutominen
No, kävin tilauksesta toimeen. Rakensin näille eteläpohjalaisille yhteisen kankaan eli loin ja laitoin loimen kudontakuntoon. Sitten istahdin Etelä-Pohjanmaan miehen tarkistetun puvun liivikankaan ääreen. Parimetrisen kankaan kutomiseen kului noin kaksi ja puoli työpäivää. Kangas on kudottu karstavillalangalla. Kangas on melko tuhtia punapohjaista sinisin ja sinivihrein raitaryhmin. (Kankaan värit eivät toistu näissä kuvissa aivan oikein.)
Flammuraitoja
Tässä tarkistetussa liivikankaassa käytetään raidoituksessa flammulankaa, joka on värjätty kansainvälisesti tunnetulla ikat-menetelmällä. Ikat-värjäyksessä lankaan on ennen värjäystä sidottu määrätyistä kohdista esteet, jotka eivät päästä väriä alleen. Niin lankaan jää värjäytymättömiä kohtia, joista voidaan kutoessa muodostaa kuvioita. Näitä flammukankaita onkin eteläpohjanmaalaisissa kansallispuvuissa huru mykke!
Soja Murto on kirjoittanut Tekstiilikulttuuriseuran kuukauden tekstiilinä 09/2014 Mouhijärven flammuista. Kipaisehan lukemassa millaista käsityötä flammulangan valmistusprosessi on. Jos haluat kokeilla flammujen sitomista, olen kirjoittanut tänne sivuilleni flammulankojen sidontaohjeet.