Kudoin tilauksesta ihanan hamekankaan Säkylän tarkistettuun kansallispukuun.

Hameessa on kahta eriväristä kangasta, joista vaatimattomamman värisillä langoilla kudottu osuus sijoittuu eteen.
Säkylän naisen kansallispuku
Säkylän kansallispuvusta on kolme eri versiota, joista vanhin on jo vuodelta 1902 ja Suomen kansallispukuneuvoston asiantuntemuksella esikuvavaatteitaan vastaavaksi tarkistettu puku vuodelta 1989.
Säkylän kansallispuku oli aiemmin tuotannossa Wetterhoffilla. Nyt sen kaavat ja ohjeet ovat myynnissä Säkylän kunnassa.
Esikuvien aikaan 1800-luvulla
Kansallispuvut.fi-sivusto kertoo:
Säkylä oli 1800-luvulla kansatieteilijöiden ja taiteilijoiden kohde, koska se pienuudestaan huolimatta oli omaleimainen satakuntalainen pitäjä. Säkyläläinen esineistö, tavat ja vaatetus talletettiin esineinä, kuvauksina ja kuvina 1876.
Mm. ylioppilaita lähetettiin ostamaan kansanvaatteita 1800-luvun lopulla eri kokoelmiin. Säkylässäkin on käyty: vierailusta talonpojan luona löytyy maalaus. Käy lukemassa Wikipedia-artikkeli ja katsomassa kuva Arvid Liljelundin vuoden 1878 öljyvärimaalauksesta Kansanpukujen osto Säkylässä.

Varsinaista hamekangasta.
Puna-vihreäraitaisia hameita on napattu 1800-luvun lopun valokuviin Säkylästä. Onpa niissä myös ihan selkeästi etuosassa esiliinan alla erilainen raidoitus. Katso J. Reinbergin valokuvia v. 1876 Säkylästä:
- Mies ja nainen Säkylästä
- Vanhempi mies ja nainen Säkylästä, rouvalla on melkoisen runsas lantio
- säkyläläisiä kansanpukuja, hartaushetki

Etuosan kangasta.
Hamekankaan kutominen
Kudoin kankaan eripaksuisilla karstavillalangoilla puuvillaloimeen. Kankaan rakenne on nelivartinen pomsi ja kansallispukumaailmassa kangasta kutsutaan parkkumiksi.
Kun kangas ommellaan hameeksi, jätetään eteen n. puoli metriä hailakammilla väreillä kudottua kangasta. Kankaassa on kolmea eriväristä vihreää (ehkä se on silloin kansanpuvun aikaan ollut ensiväri, väliväri ja jälkiväri) ja kolmea eriväristä punaista (kirkas punainen, ruskeanpunainen ja persikan värinen, voi olla näissäkin kyse jälkiväreistä).
Tavoite oli saada hameeseen ympärysmittaa 310 cm. Kudoin lisäksi saumanvaroja ja vyötärökaitaleen. Koska kankaan kutistumista ei voi tarkkaan ennustaa, kudoin kangasta n. 360 cm, joka kutistui n. 335 cm:iin. Asiakkaani hameeseen tulee nyt kangasta n. 325 cm ja siitä tulee ihanan rehevä.

Hameen saumanvarat on kudottu ruskeanpunaisella langalla ja perään vielä hiukan varsinaista hamekangasta vyötärönauhaksi.
Tämä kangas oli miellyttävä kutoa ja ihastuin siihen niin, että ihan olisi tehnyt mieli omaksi. ❤
Kurkkaa vielä painokuva Pyhäaamu Säkylässä.