Suuri matto täyskuvikasta

Valmistin maton eteiseen. Leveyttä matolla on n. 180 cm ja pituutta 250 cm. Maton sidos on täyskuvikas. Loimilankana on valkaisematon 18-säikeinen Liina-kalalanka ja kuteena Lankavan Esteri-ontelokude kahtena eri värinä.

Jos olet kiinnostunut tämän maton työohjeesta, lähetä viesti minulle.

Matossa on viisi raitaa, joista kaksi leveämpää ja kolme kapeampaa. Värit ovat käänteiset maton toisella puolella.
Matossa on viisi raitaa, joista kaksi on leveämpää ja kolme kapeampaa. Värit ovat käänteiset maton toisella puolella.

Esteri sopi tähän eteismattoon hyvin: se on tekokuituna helppo pestä ja kuivattaa ja tasapaksuisena se peitti toisen kuteen allensa lähes täydellisesti. (Täyskuvikkaassa kaksi kudetta kulkevat päällekkäin koko maton leveydeltä: toinen kude nousee esiin niisinnän määräämissä kohdissa ja silloin toinen painuu kankaan toiselle puolelle.) Pari pulmaakin kohtasin: 1) helposti purkautuvan neulosputkimaisen Esterin jatkaminen kuteen loppuessa ja 2) työn hidas eteneminen, koska Esteri on melko ohutta.

Selvitin kuteen jatkokohdat leikkaamalla kuteen pään loivasti vinoksi (n. 3-4 cm matkalta), sulattamalla leikkuupinnan liekillä ja asettamalla vanhan ja uuden kuteen pään n. 10-15 cm päällekäin. Jatkoskohdan erottaa maton pinnasta hieman pulleampina kohoumina. Työ eteni hitaasti, mutta kude peitti loimilangan hyvin – ehkä paksummalla kuteella jälki olisi ollut toisenlaista.

img 023p

Kudoin maton koulun kutomossa Varpapuun paineilmapuilla.

paineilma_p

Näissä luha on paineilmatoiminen ja palttinaviriönkin saa toimimaan paineilmalla. Maksimivarsimäärä on neljä. Kolmi- ja nelivartisena viriö avataan pyörästen kautta polkusilla. Työasento on seisova. Leveän, raskaan luhan lyöminen hoituu kahta nuppia yhtäaikaisesti painamalla. Mahtava etu maton kutomisessa!

Pidin näillä kangaspuilla kutomisesta työasennon ja paineilmaluhan vuoksi. Mikäli puut olisivat toimineet välittäjillä pyörästen sijaan, olisi viriö auennut tasaisemmin ja kutominen olisi ollut joutuisampaa.

Haluatko kommentoida? Kirjoita viestisi tähän.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.