Puolia ja ripsiä

Tein joku tovi sitten kansallispukukankaan koeloimen Bockens-puuvillalangasta (tex 36 x 2, väri 470 pellavanvärinen). Loimi on 150 cm pitkä ja noin 40 cm leveä. Ensiksi laitoin sen pirtaan 70/1 eli tiheydelle 7 lankaa/cm. Sidoksena palttina; tarkoitus on kutoa ripsiksi sitoutuvaa palttinaa. Kudoin loimeen Vuorelman kampavillalankaa (tex 28 x 2), joka peitti loimen hyvin. Siinä testasin tulevaa tilaustyötäni varten miten kyseiset loimi ja kude toimivat yhdessä.

Alussa oli vaikeuksia: useampi loimilanka katkesi oikeasta reunasta ja sitten pari vasemmastakin. Aina kankaansuusta. Huomasin, ettei loimi ole puissa suorassa/keskellä vaan se on loimitukilla aavistuksen oikealla. Korjasin loimen paikan ja laitoin reunalangoiksi merseroitua puuvillalankaa (jotakuinkin tex 74 x 2) painojen varaan. Päästin loimea vain vähän kerrallaan, jottei se joudu pirran hankaukseen niin pitkäksi aikaa.

Kun olin saanut kampavillasta tarpeeksi näytettä, vaihdoin langan yksisäikeiseen karstavillaan (tex 84). Ensimmäiseksi laitoin kuteeksi aiemmin testaamaani mustanpuhuvaa sinistä. Se se onkin melkoinen kudottava: loimi ei peity ihan helposti.

Oranssinpunaista kampavillaa ja sinistä, kovaa karstavillaa.

Oranssinpunaista kampavillaa ja sinistä, kovaa karstavillaa.

Pidin kuteen mahdollisimman rentona, en nykinyt sitä heitettyä, saatoin pirralla kiinni, vaihdoin viriön ja sitten vasta vein luhan taakse. Silti loimi vilkkuu. Kolmen muun värin kanssa tätä vaivaa ei ole.

Neljää eri karstavillaa ripsinä. Tummanpuhuvampi sininen, huoh...

Neljää eri karstavillaa ripsinä. Tummanpuhuvampi sininen, huoh…

Olen puolannut tuota sinistä uudelleen koville puolanpohjille (-> puola pyörii sukkulan karalla paremmin ja lanka juoksee vaivattomasti), lisännyt syötöstä, laskenut olkapäitäni ja lakannut kiristelemästä hampaitani. Voisikohan tuolle tummansiniselle karstavillalle tehdä jotain käsittelyä, joka pehmentäisi sitä?

Irrotin tuon kokeen puista. Kankaansuun suljin liimalla. Siten voisi säästyä uusien aloitussolmujen teolta. Oletteko käyttäneet omissa töissänne tätä keinoa?

Eri Keeperiä parin sentin leveydeltä kankaansuuhun!

Eri Keeperiä parin sentin leveydeltä kankaansuuhun!

Puolasin lankoja. Tässä kuvakertomus puolaamisesta.

img 052p

Puolauskone, puolanpohjia leikattuna vahvasta paperista, lankaa ja sakset.

img 057p

Lankavyyhti lyödään kunnolla (paremmin) auki, asetetaan sirkansäärien/kerinlehtien ympärille ja etsitään langan pää, joka tulee vyyhdin pinnasta.

img 059p

Puolanpohjapaperia aletaan kiertää tukevasti puolauskoneen karan ympärille.

img 060p

Sormien välissä puolan pohjaa tiukennetaan samalla kun puolauskonetta pyöritetään.

img 061p

Lanka asetetaan puolanpohjan paperikerrosten väliin ja aletaan puolata. Ensin koko pituudelta ja sitten seuraavilla kerroilla aina kapeammalta. Puolan päihin voi myös tehdä kohoumat.

img 058p

Valmis puola!

img 062p

Haluatko kommentoida? Kirjoita viestisi tähän.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.