Värioppia ja sisustussuunnittelua

Osallistuin kolmena syys-lokakuun päivänä Tuula Laukkasen opetukseen. Aiheena oli värioppi, värit sisustuksessa ja sisustustrendit. Sain tietoa mm. värien vaikutuksesta vaatetuksessa ja sisustuksessa, kuulin erilaisista kontrasteista ja harmonioista. Kuulin, mikä on trendikästä sisustuksessa vuonna 2013 (melkein mikä tahansa on!). Tein kuvitteellisen makuuhuoneen sisustussuunnitelman, joka pohjasi hetken sisustustrendeihin. Maalasin Ittenin 12-osaisen väriympyrän, värin valöörit, mursin värejä vastavärillään.

img 003

12-sävyinen väriympyräni.

Makuuhuoneen sisustussuunnitelma

Sisustuksessa vuonna 2013 kerrotaan olevan pinnalla mm. käsittelemätön puu, rouheisuus, karheus, luontoaiheet  ja folklore sekä kodin tekstiileissä luonnonkuidut, huovat ja kirjonnat. Valitsin sisustukseen maalaisromanttisen linjan.

Halusin makuuhuoneen yleisvaikutelmaksi ilmavan ja kevyen, joten etsin seiniin sopivaa maalaisromanttista vaaleaa sinisävytteistä tapettia. Pihlgren ja Ritola Oy:n Katinlieko-tapetti oranssinpunaisin piristein vaikuttaa sopivalta. Tapetista on mahdollista tilata mallipala sovitukseen.

Maalaistaloissa lattiat ovat olleet perinteisesti maalattuja. Valitsin lattiamaaliksi harmaan/siniharmaan. Esim. Tikkurila Betolux Lattiamaali sävy 2115 (vaalea harmaa) tai 2116 (tummempi harmaa) voisivat olla näytelastun perusteella sopivia. Suosittelen kokeilemaan maalia esim. neliön kokoiselle alueelle varsinaisessa ympäristössä.

Jalkalistojen sävy sovitetaan myös tapettiin (tapetin pohjaväriin). Se voisi olla esimerkiksi Tikkurila F470 Lumikki. Mikäli puitelistojen (oven- ja ikkunanpuitteet) väriin on mahdollista vaikuttaa, valitsen niihin jalkalistojen värin.

Sisäkattoon ja kattolistoihin käytetään kuultovalkeaa (esim. Tikkurilalla on monta kuultovalkoista, joista valitaan sopivin tapetin mukaan).

Sängyksi esitän iäkästä talonpoikaissänkyä, jonka maalipinta on kulunut (käsittelemättömyys, rouheus, karheus, folklore). Pinta voi olla melko käsittelemätön, rujokin. Uusi tapetti ja iäkäs sänky, sileä ja kulunut, aikojen kerrostumat… Mitä muita kalusteita asiakas tarvitsee?

Muokkasin PhotoShop-kuvankäsittelyohjelmalla huoneen tapetin ja lattian yhdeksi tasoksi. Liitin kuvaan uutena tasona kuvan talonpoikaissängystä. Siirsin valmiin kuvan Internetin pilvipalveluun ja otin kuvasta oheisen värikartan  letschipit.com-sovelluksella:

värikartta: letschipit.com/

värikartta: letschipit.com/

Värikartasta löytyvät huoneen perusvärit. Tekstiileissä suosittelen käyttämään värikartalta löytyviä sävyjä (luonnonväristä pellavaa, sinistä, hieman punaista ja myös hyvin vaaleaa beigeä/luonnonvalkoista). Huomiovärinä esim. koristetyynyn kankaana tai kirjontana voisi käyttää oranssiakin.

Sängyn päiväpeitteeksi suosittelen vaalean beigen/luonnonvalkoisen sävyistä kangasta, joka voisi olla kenties pellavaa. Toivon päiväpeitteen ja torkkuhuovan sävyihin kontrastieroa. Torkkuhuovaksi olen valinnut Mokon pellavaviltin.

Matoksi huoneeseen sopisi kansanomainen ruusukasmatto. Kuteeksi käyttäisin trikoota/ontelokudetta ja perinteistä räsyä (kierrätysmateriaalit). Maton väritystä voisi ohjailla huoneen värikartta. Esimerkki ruusukasmatosta: siinu.fi Runo-matto.

Sisustuksessa sattuu toistumaan vinoneliö-kuvio: tapetissa, torkkuviltissä ja ruusukasmatossa. Tein suunnitelmasta kollaasin mustalle A2-kokoiselle kartongille. Leikkasin lehdistä ja nettikuvista ideoita.

img 004

Kollaasi suunnitelmasta.

Haluatko kommentoida? Kirjoita viestisi tähän.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.